Shell zaradio rekordnih 40 milijardi dolara na eksploziji cijena nafte i plina

Autor: Ana Blašković , 02. veljača 2023. u 22:00
Britanska tvrtka više je nego udvostručila dobit u odnosu na godinu ranije/Shutterstock

Prošlogodišnji profit energetskog diva za devet milijardi dolara nadmašio veliku krizu 2008.

Energetski div Shell zaradio je rekordnih 40 milijardi dolara u prošloj godini zahvaljujući eksploziji cijena energenata nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Prethodno neviđen profit (posljedično i povrati dioničarima) britanske tvrtke više se nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, a takvi bi rezultati mogli pojačati javni pritisak na tamošnje vlasti da ekstra oporezuju taj sektor, potez koji je ranije povukla EU.

Rekordni rezultat, 9,8 milijardi dolara, Shell je ostvario i u posljednjem kvartalu godine zbog skoka zarada od trgovanja ukapljenim naftnim plinom (LNG) nadmašivši predviđanja analitičara od 8 milijardi dolara, piše Reuters.

“Namjeravamo ostati disciplinirani dok isporučujemo uvjerljive povrate dioničarima”, rekao je izvršni direktor Wael Sawan. Dionice Shella porasle su u četvrtak u prijepodnevnim satima 3 posto.

LNG bum
Usporedba prošle godine i posljednje velike krize 2008. pokazuje da je 2022. bila kudikamo izdašnija za energetske kompanije. Shellova zarada u 2008. dosegnula je 31 milijardu dolara na krilima viših cijena nafte i plina, rafinerijskim maržama i velikog obujma trgovanja.

U globalnim geopolitičkim preslagivanjima, u kojem je Europa preko noći zatvorila vrata ruskom plinu i okrenula se drugim dobavljačima, trgovina od LNG-a bilježi snažan porast. Shellova zarada od prirodnog ukapljenog plina dosegnula je šest milijardi dolara, što je dosad nezabilježena vrijednost, na krilima volatilnih cijena plina.

Dok profiti energetskih kompanija obaraju rekorde, vlasti se bore s inflacijom koju guraju energenti (iako je u posljednje vrijeme primjetno smirivanje cijena). Europska unija odgovorila je izvanrednim oporezivanjem ekstra profita, a britanska opozicija kritizira premijera Rishija Sunaka da ne čini dovoljno.

Glasnogovornik laburista za klimatsku politiku Ed Miliband rekao je da “Vlada dopušta tvrtkama koje se bave fosilnim gorivima da ostvaruju ogroman profit svojim odbijanjem da uvedu pravilan porez na iznenadnu dobit”. Shell je objavio da očekuje oko 2,4 milijarde dolara troškova povezanih s nepredviđenim porezima u 2022., kao i da će platiti 500 milijuna dolara poreza u Velikoj Britaniji ove godine.

“Kompanija je u vrlo dobrom stanju. Imamo apsolutno pravu strategiju i moj glavni fokus u nadolazećem desetljeću je osigurati da mogu podržati tvrtku dok operacionaliziramo strategiju”, rekao je Sawan.

Nakon što je smanjio dividendu za 60 posto zbog Covida 19, Shell je u zadnjem tromjesečju povećao svoju dividendu za 15 posto što je peto po redu povećanje nagrade dioničarima od pandemijskog rezanja 2020.

Najavljen je četiri milijarde dolara vrijedan novi program otkupa dionica tijekom iduća tri mjeseca. Shell je otkupio 19 milijardi dolara u dionicama u godini do veljače 2023., gotovo dvostruko više od ukupnog iznosa u 2019.

Otpisi imovine u Rusiji
Rekordna dobit pomogla je Shellu i mnogim drugim energetskim tvrtkama sa zapada pokriti ogromne otpise ruske imovine nakon izbijanja rata u Ukrajini, napominje Reuters. Međutim, nije sva ruska imovina otpisana jer je kompanija objavila da je nastavila izvoziti dio LNG-a iz Rusije.

Cilj britanske kompanije je izgraditi poslovanje s velikim udjelom obnovljivih izvora energije te niskougljične energije. Lani je u svoj segment obnovljivih izvora energije Shell uložio 3,5 milijardi dolara, oko 14 posto kapitalnih investicija ukupnog iznosa 24,8 milijardi dolara.

“Shell ne može tvrditi da je u tranziciji sve dok ulaganja u fosilna goriva nadmašuju ulaganja u obnovljive izvore energije”, odrješit je osnivač aktivističke skupine dioničara Follow This Mark van Baal.

Planirana ulaganja u aktualnoj godini iznosit će između 23 i 27 milijardi dolara. Zbog naglog priljev prihoda smanjen je ukupni dug na 44,8 milijardi dolara, s prethodnih 52,6 milijardi dolara. Omjer duga i kapitala pao je s 23,1 posto na 19 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close