Seljaci najavili prosvjede zbog niske cijene suncokreta

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2018. u 21:59
Ponuđena cijena rezultat je kartelskog ponašanja i dogovaranja, kažu ratari/ D. Petrić/PIXSELL

Žetva u Srbiji je počela prije tjedan dana, urod je iznadprosječan, ali se poljoprivrednici bune zbog ponašanja uljara.

Stručnjaci i poljoprivrednici u Srbiji jednoglasni su u procjeni da će urod sucokreta i kukuruza biti iznad višegodišnjeg prosjeka. Žetva suncokreta već je počela, a za desetak dana počet će i berba ranih sorti kukuruza, navodi Dnevnik.

"Prvi rezultati žetve suncokreta koja je počela prije tjedan dana ohrabrujući su. Zbog sušnog razdoblja u travnju i svibnju bilo je neujednačenog nicanja, pa će zbog toga biti problema za vrijeme žetve, ali će prinosi biti iznad prosjeka", procjenjuje Zoran Simić, savjetnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kikinde. Prema procjeni Bojana Mitrovića, oplemenjivača kukuruza na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtlarstvo, očekuje se rekordni urod kukuruza u cijeloj Srbiji.

Prvi prinosi suncokreta na parcelama poljoprivrednika na sjeveru Banata iznose od 1,5 do 2 tone po hektaru. Proizvođači su prilično zadovoljni prinosom, ali ne i otkupnom cijenom.  Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije priopćila je da je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvođačima suncokreta i ponuđenom cijenom od 28,50 dinara (oko 1,7 kuna) po kilogramu. "Smatramo da je ponuđena cijena ispod realne tržišne vrijednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cijena i novih monopola u preradi i izvozu suncokreta.

Najveća uljara u Srbiji pritišće ostale tvornice ulja da izađu s istom niskom cijenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja", navedeno je u priopćenju. Prema procjeni udruženja poljoprivrednika, cijena suncokreta manja od 35 dinara (oko 2,1 kunu) po kilogramu nije realna. "Cijena od 28,5 dinara ne pokriva troškove proizvodnje i ako se brzo ne reagira djelovat će destimulativno na poljoprivrednike da uzgajaju značajnu kulturu", tvrdi to udruženje.

Zatraženo je od vlade Srbije i ministarstava trgovine i poljoprivrede da zajedno s uljarama i poljoprivrednicima pokušaju pronaći hitno rješenje.  Ako se ne poveća otkupna cijena suncokreta, članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije najavljuju da će "biti prisiljeni opredijeliti se na nepopularne mjere i načine iskazivanja nezadovoljstva". 

Komentirajte prvi

New Report

Close