Sedam najvećih prevara u povijesti

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2016. u 09:30
Foto: Thinkstock

Za najgore prevare u povijesti najčešće nikada nitko nije odgovarao.

Portal Express.hr sastavio je popis velikih financijskih prevara. Za većinu njih čak nitko nije ni odgovarao.

Volkswagenova prevara

Procijenjena šteta: 1,87 milijardi dolara (prva procjena)

Najveći proizvođač automobila na svijetu, priznao je namiještanje mjerenja emisije ispušnih plinova iz dizela motora u automobilima koje je prodavao po EU i SAD-u. Skandal je bivšeg direktora Martina Winterkorna stajao posla. VW je sad pod povećalom u svim zemljama u kojima posluje

Worldcom skandal

Šteta: 107 milijardi dolara

Američki telekomunikacijski div bankrotirao je 2002. zbog brojnik dokazanih malverzacija. Menadžment je objavljivao netočne podatke o navodno uspješnom poslovanju i profitu od četiri milijarde dolara. A profita uopće nije bilo. Nakon otkrića, dionice su se strmoglavile i tvrtka je propala. Izgubljeni su deseci tisuća radnih mjesta, a dioničari su ostali bez svojih vrijednosti.  Bivši direktor Bernard Ebbers osuđen je 2005. na 25 godina zatvora.

Enron skandal

Šteta: 74 milijarde dolara

Američka energetska kompanija Enron bankrotirala je 2001. godine zbog skandala s prevarama. To je bio najveći dotadašnji korporativni bankrot u američkoj povijesti. Tvrtka je prikrivala ogromne dugove, osim toga je na najbrutalnije načine ucjenjivala partnere na tržištu, da bi naposljetku, po otkrivanju, nastala šteta od 74 milijarde dolara. Dionice su se strmoglavile sa 90 na 0,67 dolara, radnici su gubili radna mjesta, ali i svoje umirovljeničke fondove. Zanimljivo je da je Enron uoči skandala šest godina magazin Fortune proglašavao američkom najinovativnijom tvrtkom.

Više pročitajte ovdje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iz svega ovoga zakljucujem samo jedno-citajte magazin Fortune !

New Report

Close