U zadnji čas: Posrnula banka biti će spašena za jedan euro

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2017. u 13:46
Foto: Reuters

Iz šeste španjolske banke po veličini štediše povukle četvrtinu depozita.

Vodeća španjolska banka Santander u srijedu je priopćila kako namjerava kupiti Banco Popular, šestu banku po veličini koja grca pod teretom loših kredita. U skladu s problemima s kojima se suočava banka formirana je i cijena koju će platiti Santander. Kako prenose agencije, Santander će platiti samo jedan euro, ali se obvezao dokapitalizirati Popular sa sedam milijardi eura.

Može se reći da je Popular spašen u posljednji trenutak. Naime, unazad nekoliko tjedana štediše su iz banke povukle 18 milijardi eura što je četvrtina ukupnih depozita. Povlačenje štediša ubrzano je prošlog tjedna nakon napisa da europske monetarne vlasti smatraju da banku treba ugasiti ako ubrzo ne nađe novog vlasnika i svježi kapital te da uskoro neće moći plaćati obveze. Prošlog je tjedna iz banke dnevno odlazilo dvije milijarde eura.

Sve je to u Španjolskoj evociralo neugodna sjećanja na bankovnu krizu iz 2008. koja je porezne obveznike stajala 40 milijardi eura. “Ovaj dogovor je dobar za Španjolsku i Europu”, istaknula je predsjednica Santandera Ana Botin. Podsjetimo, u Popularu je nedavno udjel stekla i čileanska obitelj Lukšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close