Sanofi i GlaxoSmithKline dogovorili 200 milijuna cjepiva za svjetsku inicijativu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2020. u 11:24
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Cilj inicijative je obeshrabriti vlade država da stvaraju zalihe cjepiva nauštrb drugih zemalja, te da se u svakoj državi prvo cijepe najugroženije skupine.

Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi i britanski GlaxoSmithKline (GSK) dostavit će 200 milijuna doza svog kandidata za cjepivo protiv koronavirusa svjetskoj inicijativi koju podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zasad nema međunarodno odobrenog lijeka protiv covida-19 koji je u svijetu odnio više od 1,6 milijuna života. Cjepivo dviju tvrtki tek prolazi kroz prve dvije faze testiranja, a prvi rezultati očekuju se krajem studenog ili početkom prosinca.

Tvrtke su u srijedu objavile da su potpisale pismo namjere sa savezom za cjepiva GAVI koji koordinira globalni dogovor o pronalasku lijeka, poznatog kao COVAX.

COVAX planira dostaviti dvije milijarde doza cjepiva do kraja 2021., a već ima dogovor s tvrtkama AstraZeneca i Novavax.

Cilj inicijative je obeshrabriti vlade država da stvaraju zalihe cjepiva nauštrb drugih zemalja, te da se u svakoj državi prvo cijepe najugroženije skupine.

Više od 180 država sudjeluje u tom dogovoru, među njima i Kina, ali neke države poput SAD-a odlučile su se na samostalan pristup.

Sanofi i GSK su na ljeto s Washingtonom potpisale 2,1 milijardu dolara vrijedan dogovor o 100 milijuna doza istog cjepiva za koje se nadaju da će odobrenje zatražiti iduće godine.

Slične dogovore francuska i britanska tvrtka imaju s Europskom unijom, Velikom Britanijom i Kanadom.

Komentirajte prvi

New Report

Close