Samsungova dobit rasla 3 posto

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2020. u 22:00
Kim Ki-nam, potpredsjednik i izvršni direktor Samsung Electronicsa/REUTERS

Rezultat za prva tri mjeseca zasluga je potražnje za memorijskim čipovima čime je ublažen pad prodaje pametnih telefona i televizora.

Južnokorejski tehnološki div Samsung preliminarno je u utorak izvijestio da mu je dobit u prvom tromjesečju blago porasla zahvaljujući ponajprije stabilnoj potražnji za memorijskim čipovima za pandemije koronavirusa.

Time je dijelom ublažen pad na prodaji pametnih telefona i televizora što je zasluga širenja COVID-19 bolesti. U prva tri ovogodišnja mjeseca dobit temeljnog dijela poslovanja porasla je 2,7 posto, na 6,4 bilijuna wona (5,31 milijardu dolara), procjenjuju u Samsungu.

Prošle godine zabilježena je dobit od 6,2 bilijuna wona, a istovjetni rezultat analitičari su očekivali i za početak ove godine, pokazuju podaci Refinitiv SmartEstimatea. Samsungovi prihodi porasli su pet posto, na 55 bilijuna wona, u skladu s procjenama od 55,6 bilijuna wona.

Poluvodiči su daleko najprofitabilniji dio Samsunogva poslovanja, napominje dpa. Južnokorejski analitičari očekivali su da će kompaniji ići na ruku povećana mrežna aktivnost zbog rada od kuće budući da će potaknuti potražnju za memorijskim čipovima za podatkovne centre i usluge u oblaku.

Pandemija će pak vjerojatno negativno utjecati na Samsungovo poslovanje s pametnim telefonima i kućanskim aparatima zbog privremenog zatvaranja tvornica i maloprodajnih trgovina.

Analitičari su nedavno snizili prognoze prodaje Samsungovih mobitela, pa ove godine umjesto 300 milijuna uređaja očekuju da će kupce naći 260 milijuna primjeraka, piše Reuters. Očekivanja za sektor poluvodiča bila su optimistična i prije globalne koronakrize, iskazana u procjenama analitičara o oporavku cijena u ovoj godini, nakon slabe 2019. godine.

Optimizam je potisnuo u drugi plan negativne faktore, poput prekomjerne opskrbe i trgovinskog spora SAD-a i Kine koji traje već više od dvije godine, podjeća njemačka novinska agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close