Sami izračunajte koliko će vam trebati da se zarazite koronavirusom

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2020. u 09:15
Foto: Pixabay

Kako je sama matematička formula izuzetno kompleksna, MIT-jevci su odlučili napraviti internetsku stranicu.

Kakve su šanse da se netko zarazi koronavirusom, ovisi o brojnim varijablama. Od toga koliko je dugo ta osoba bila izložena virusu, odnosno koliko je vremena provela sa zaraženom osobom, u kakvim uvjetima, do toga što su radili i slično.

Liječnici su već nebrojeno puta isticali da je potrebno držati razmak od barem metar i pol, nositi masku, često provjetravati prostorije, prati ruke, dezinficirati površine koje se najčešće dodiruju i slično, piše Zimo.

No s dolaskom hladnijih dana sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, a teško je procijeniti je li netko zakašljao zbog suhog zraka, obične prehlade ili je to jedan od simptoma bolesti COVID-19. Stoga su se matematičari s MIT-a odlučili pozabaviti problemom širenja virusa te su osmislili kompleksan matematički model koji simulira dinamičnost fluida, odnosno virusa u kapljicama u nekom prostoru.

Kako je sama matematička formula izuzetno kompleksna, MIT-jevci su odlučili napraviti internetsku stranicu koja je (relativno) jednostavna za korištenje, a koja može pomoći običnim ljudima da izračunaju kakve su im šanse za zarazu.

Na stranici COVID-19 Indoor Safety Guideliine potrebno je ispuniti obrazac, odnosno odgovoriti na niz pitanja o samoj prostoriji, uvjetima u njoj, broju ljudi koji se u njoj nalazi, kao i tome što osobe rade. Znanstvenici su za potrebe te stranice u jednadžbu uvrstili samo jednu osobu zaraženu koronavirusom. Jasno je da će više zaraženih značiti i veću šansu za zarazu.

Komentirajte prvi

New Report

Close