U Hrvatsku stiže prva pošiljka Pfizer cjepiva, objavljen je i točan datum

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2020. u 08:33
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Dok traje utrka s vremenom, sve su oči sada uprte u Europsku agenciju za lijekove.

Kompanija Pfizer spremna je poslati prve pošiljke cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatsku u samo nekoliko sati nakon što regulatorne agencije odobre njegovu upotrebu, kazala  je Večernjem listu Dervila Keane iz te farmaceutske tvrtke. Prije toga, njihov kandidat za cjepivo poznato pod nazivom BNT162b2 mora proći autorizaciju Europske agencije za lijekove (EMA) te nacionalnog tijela, Halmeda. Iz europskog regulatora kažu kako su upravo započeli s finalnom evaluacijom Pfizerova cjepiva, da očekuju da će posao završiti za dva do tri tjedana te da je apsolutno krajnji rok koji su si postavili za izdavanje mišljenja o uvjetnom odobrenju 29. prosinca.

Prema nekim informacijama, u prvoj pošiljci za Hrvatsku, koja je od raznih proizvođača preko EK rezervirala ukupno 5,6 milijuna doza cjepiva, trebalo bi se naći 125 tisuća doza Pfizerova cjepiva koje, prema podacima proizvođača, ima učinkovitost od gotovo 95 posto i koje se daje u dvije faze, s razmakom od tri tjedna. Dok traje utrka s vremenom, sve su oči sada uprte u Europsku agenciju za lijekove. Iz nje za Večernji list kažu da su u utorak, 1. prosinca, primili zahtjeve za uvjetnu tržišnu autorizaciju dvaju kandidata za cjepivo – ono koje je razvio Pfizer u suradnji s njemačkim BioNTechom te ono Modernino.

Hrvatski plan za cijepljenje kao prioritetne skupine smatra zdravstvene djelatnike, korisnike domova za starije i nemoćne i djelatnike tih domova, kao i drugih ustanova za socijalnu skrb. Potom se ide na osobe starije od 80 godina, a posebnu skupinu čine vulnerabilne skupine.

Komentirajte prvi

New Report

Close