Rumunji preuzeli ljubljansku Emoniku

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2017. u 22:00
Gradnja Emonike trebala bi početi do kraja godine, a završetak se očekuje za dvije godine

Kompleks će sadržavati 59.000 četvornih metara prodajne površine, a poslovni prostor će zauzeti 21.500 kvadrata.

Rumunjski fond Prime Kapital krajem prošlog tjedna potvrdio je da ulazi u projekt Emonika na širem području željezničkog kolodvora u Ljubljani i predstavio svoje planove. Kompleks će sadržavati 59.000 četvornih metara neto prodajne površine, a u njemu se vjerojatno može očekivati ponuda visokokvalitetnih slovenskih i međunarodnih brandova, pri čemu će poslovni prostor zauzimati 21.500 četvornih metara.

Pripreme za gradnju počet će već u ovom tromjesečju, dok bi pravi radovi, prema tvrdnjama iz Prime Kapitala, trebali biti pokrenuti do kraja ove godine, javlja Delo. Završetak se očekuje za dvije godine. Fond Prime Kapital koji za sebe tvrdi da je "fokusiran na razvoj nekretninskih projekata u regiji srednje i istočne Europe", u vlasništvu je "iskusnih stručnjaka za nekretnine", Južnoafrikanca Martina Slabberta i Rumunja Victora Semionova. Dio kompleksa bit će posvećen opuštanje i zabavi posjetitelja, na primjer, bit će izgrađeno veliko kino i brojni restorani, a predviđen je i dovoljan broj parkirnih mjesta. "To će biti najveći trgovački centar i najveće ulaganje u nekretnine u Sloveniji", kaže se u priopćenju novih vlasnika projekta koji je prije tri godine odgođen zbog odustajanje mađarskog TriGranita.

 

300 milijuna

eura uložit će fond Prime Kapital u Emoniku

Zašto su otišli Mađari?
Uz navedeno, također će biti uređena suvremena željeznička i autobusna postaja i značajno poboljšana okolna infrastruktura. Novi vlasnici nadaju se i konstruktivnoj suradnji s gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem i glavnim direktorom Slovenskih željeznica Dušanom Mesom. Ljubljana je konačno dočekala obnovu projekta Emonika, pokrenutog prije više od deset godina od strane TriGranita, koji je prije nekoliko godina najavljivao brojne projekte u cijeloj regiji, pa i u Hrvatskoj, od čega se malo ostvarilo. U Ljubljani je bila riječ o obnovi željezničkog kolodvora, gdje se planiralo podizanje novog stambeno-poslovnog kompleks s tornjem, koji je prema izvornim planovima trebao biti viši od 100 metara, dakle viši i od Miškovićevog hotela InterContinental.

Prema tadašnjim najavama, toranj je trebao imao 27 katova, sa 23 tisuće četvornih metara prostora za iznajmljivanje. Sam trgovački centar Emonika zamišljen je kao prostor za 200 trgovina. Projekt vrijedan 350 milijuna eura, zaustavljen je kada je TriGranit 2014. godine na arbitražnom sudu u Austriji podnio zahtjev za poništenje ugovora sa Slovenskim željeznicama. Direktor Slovenskih željeznica Dušan Mes, 2015. je tvrdio da njegova kompanija nije kriva za kašnjenje projekta. "Imam osjećaj je da je sada projekt bliže realizaciji nego prije arbitraže. Mislim da je u interesu svih da se to ostvari", govorio je Mes, ali od svega nije bilo ništa.

No već tada je napominjao da se projekt ne može ostvariti u opsegu u kojem je zamišljen. "U takvom opsegu kakav je predviđen, Emonika nikad neće biti izgrađena. Projekt je doista zamišljen za neki grad, ali ne i za Ljubljanu i mora se prilagoditi slovenskoj stvarnost. U Sloveniji takav veliki projekt jednostavno ne bi bio isplativ", govorio je Mes. Novi investitor trebao bi uložiti u projekt između 250 i 300 milijuna eura, a Slovenske željeznice, uključuju zemljište i upravnu zgradu, a vjeroje je i da će uložiti između pet i šest milijuna eura za izgradnju autobusnog kolodvora, javlja Siol.net. 

Ugovor s TriGranitom
Očekuje se da će Prime Kapital zaključiti ugovor s TriGranitom.  U službenim spisima kao većinski vlasnik tri TriGranitove tvrtke vezane uz Emoniku navodi se TriGranitova ciparska tvrtka Granit-Polus. Te tvrtke sada vodi Hrvat Davor Štern, piše Siol.net.

Ulažu 500 mil. eura u Europu

Kupili trgovački centar u Poljskoj za 88,5 mil. eura
Cilj rumunjskog fonda Prime Kapital je ulaganje u regiju srednje i istočne Europe. Fond je u ožujku prošle godine objavio da je prikupio 260 milijuna eura kapitala od privatnih investitora, te da su im srednjoročni planovi ulaganje pola milijarde eura u Europi. Prošlog mjeseca poljski mediji su izvijestili da je Prime Kapital zajedno s nekretninskom kompanijom MAS Real Estate za 88,5 milijuna eura kupio trgovački centar u gradu Gorzow na zapadu Poljske. Taj trgovački centar na prostoru od 32 tisuća četvornih metara ima 140 trgovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close