Nouriel Roubini: “Optimizam u vezi rastućih tržišta je ispravan”

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2014. u 11:20
Nouriel Roubini (Reuters)

Povremena “štucanja”, kako je Roubini nazvao povremene nestabilnosti ekonomija rastućih tržišta, samo su simptom snažnog rasta.

Ekonomist Nouriel Roubini koji je najpoznatiji po točnom predviđanju velike financijske krize kojoj svjedočimo danas, izjavio je za Business Insider kako je vidljivo da se epicentar krize pomakao prema rastućim tržištima, ali da tamošnje ekonomije dugoročno imaju velikog potencijala. "Upravo smo svjedočili mini savršenoj oluji", kazao je Roubini, misleći posebno na kratkoročne nestabilnosti ekonomije velike petorke: Indije, Indonezije, Brazila, Turske i Južne Afrike.

Za razliku od nekih predviđanja, Roubini, koji je zbog svojih prognoza zaslužio nadimak "gospodin Propast", ne smatra da će u tamošnjim ekonomijama situacija eskalirati. Usprkos viđenim problemima, prijetnje bankarske krize ili prezaduženosti i nemogućnosti isplate dugova u svim zemljama velike petorke ostaju male jer su i javni  i privatni dugovi na daleko nižim razinama od razvijenih zemalja. Povremena "štucanja", kako ih je nazvao, samo su simptom snažnog rasta. Životni standard nastavlja snažiti, što znači i više ljudi koji zahtijevaju više roba i usluga. Stoga će biti potrebno izgraditi zadovoljavajuću infrastrukturu koja će moći zadovoljiti te potrebe. Sve to znači veliki dobitak za ulagače koji imaju dovoljno hrabrosti za kratkoročne nestabilnosti. "Tijekom vremena, optimizam u vezi rastućih tržišta pokazuje se ispravnim", zaključio je Roubini.

 

 

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hmmm, ukorili ga pa se stabilizirao u trkeljanjima…

Crni scenarij: Hoće li 2014. biti poput 1914.?

New Report

Close