Što se događa Švedskoj? ‘Ekonomski pad je počeo i stvari će se pogoršati’

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2023. u 10:49
Foto: Pixabay

Rastući troškovi primoravaju potrošače da nastave smanjivati potrošnju, kažu ekonomisti druge najveće banke u zemlji po tržišnoj vrijednosti.

Švedsko gospodarstvo se suočava sa dvije godine kontrakcije, više nego što se ranije mislilo. Rastući troškovi primoravaju potrošače da nastave smanjivati potrošnju, kažu ekonomisti druge najveće banke u zemlji po tržišnoj vrijednosti.

U 2023. godini kalendarski prilagođen bruto domaći proizvod vjerojatno će se smanjiti za 0,9 posto, navodi Swedbank u izvještaju objavljenom tijekom prošlog tjedna. Iako je to nešto blaža kontrakcija nego što je ranije viđeno, banka sada očekuje pad BDP-a od 0,3 posto u 2024. godini, budući da je ranije predviđala rast od 0,3 posto, piše Bloomberg, a prenosi B92.

“Ekonomski pad je počeo i stvari će se pogoršati prije nego što postanu bolje”, rekao je glavni ekonomist Matijas Person.

“Očekujemo da će domaćinstva još neko vrijeme nastaviti smanjivati potrošnju, s obzirom na to da su njihovi prihodi pod pritiskom visoke inflacije i rastućih troškova kamata”, dodao je Person.

Povećane kamatne stope također su izvršile pritisak na švedske kompanije za komercijalne nekretnine koje su prezadužene, a ta previranja će se nastaviti jer se prazna radna mjesta mogu povećati i vlasnici moraju refinancirati velike količine obveznica koje dospijevaju, priopćila je Swedbanka. Iako bi neki zakupci mogli podmiriti obaveze, banka je priopćila da se očekuje da će efekti na financijsku stabilnost ili na ekonomiju uopće biti ograničeni.

Poslije perioda stabilizacije tržišta privatnih kuća u zemlji, ekonomisti banke sada očekuju da će cijene stanova na kraju biti 15 posto niže nego na vrhuncu početkom 2022. Oni su ranije predviđali pad od 20 posto.

Očekuje se da će švedska kruna u bliskoj budućnosti dodatno oslabiti, priopćila je Swedbank, i dodala da jačanje valute očekuje od sredine 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close