‘Putina je zatekla snaga otpora. Frustriran je, ima neobične izljeve bijesa, sad je još opasniji’

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2022. u 10:52
FOTO: Reuters

SAD ima prilično uvjerljive obavještajne podatke prema kojima Putin ima izljeve bijesa na ljude iz najužeg kruga zbog stanja vojne kampanje

Američke obavještajne agencije utvrdile su da je ruski predsjednik Vladimir Putin sve više frustriran svojim vojnim nastojanjima u Ukrajini i možda jedinu opciju vidi u udvostručenju nasilja, rekli su za NBC News sadašnji i bivši američki dužnosnici upoznati s problematikom.

Dok se rusko gospodarstvo urušava pod dosad nezabilježenim globalnim sankcijama, a njegova navodno superiorna vojna sila izgleda posve zakočena, Putin se ljutito obrušio na podređene, iako je i dalje uglavnom izoliran od hodnika Kremlja, dijelom zbog zabrinutosti oko covida-19, kažu izvori.

“Ovdje govorimo o nekome koga je očito zatekla snaga ukrajinskog otpora”, rekao je za MSNBC senator Mark Warner, inače predsjednik Obavještajnog odbora. “Izolirao se. Nije bio puno u Kremlju… Imaš sve manje ulaznih informacija, a te informacije dolaze od ulizica”, dodao je.

“Zabrinut sam da je stjeran u kut. Zabrinut sam da nema očite izlazne varijante”.

Zapadne obavještajne agencije trenutačno imaju mogućnosti pratiti Putinove akcije i pomno prate njegove poteze kako bi uočili bilo kakve značajne promjene u ponašanju, izjavilo je više sadašnjih i bivših dužnosnika. Četiri američka dužnosnika rekla su kako nema obavještajnih podataka koji bi ukazivali na to da je psihički nestabilan, ali kažu da pokazuje drugačiji obrazac ponašanja nego prije.

‘Izolacija je velik problem’

SAD ima prilično uvjerljive obavještajne podatke koji govore da je Putin frustriran te da ima neobične izljeve bijesa na ljude iz svojeg najužeg kruga zbog stanja ruske vojne kampanje i osuda njegovih postupaka diljem svijeta, rekli su jedan bivši i dva sadašnja američka dužnosnika upoznata s obavještajnim podacima, prenosi Jutarnji list.

To je neobično, kažu, jer Putin – bivši obavještajac – obično drži pod kontrolom svoje emocije.

“On više nije isti onaj hladnokrvni diktator koji gleda bistrim očima kao 2008. godine”, rekao je bivši direktor CIA-e John Brennan.

Jedan zapadni diplomat kaže kako se čini da je Putin sve više izoliran i dezinformiran.

“Glavna briga su nam informacije koje dobiva i koliko je izoliran. Izolacija je zaista velik problem”, kaže taj diplomat. “Ne vjerujemo da ima realno razumijevanje onoga što se događa”.

Senator Marco Rubio, član Obavještajnog odbora, napisao je na Twitteru da je “stari Putin bio hladnokrvan, ali proračunat ubojica. Ovaj novi Putin je još opasniji”.

Warner, koji, kao i Rubio, prima posebne informacije od CIA-e, rekao je kako je i dalje zabrinut zbog masivnog kibernetičkog napada na Ukrajinu. Rubio je tu zabrinutost izrazio i na Twitteru, prilično grubim jezikom.

Komentirajte prvi

New Report

Close