Završili pregovori: Ovo su Putinova tri uvjeta za prekid rata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2022. u 17:38
FOTO: Reuters

Pregovori o prekidu vatre na bjeloruskoj granici između ruskih i ukrajinskih dužnosnika završili su u ponedjeljak poslije podne, objavila je agencija TASS citirajući izvor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da traži priznanje Krima kao ruskog teritorija, “denacifikaciju” ukrajinske vlade i “neutralan status” Ukrajine da bi okončao invaziju na Ukrajinu.

Putin je zatražio “priznanje ruske suverenosti nad Krimom, provedbu demilitarizacije i i denacifikacije ukrajinske države i jamstvo njezina neutralnog statusa” kao uvjet za bilo kakav dogovor, priopćio je Kremlj nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Iz Elizejske palače nešto ranije je priopćeno da je francuski predsjednik razgovarao sat i pol s ruskim predsjednikom i zatražio od njega da odmah prekine napade na civile i da se osiguraju cestovni putevi u Ukrajini, a on mu je “potvrdio svoju volju da se na to obveže”.

Palača je također objavila da je Macron zatražio od ruskog kolege da u danima koji dolaze ostanu u kontaktu kako bi se spriječila eskalacija sukoba na što je on, po priopćenju, pristao.

Pregovori o prekidu vatre na bjeloruskoj granici između ruskih i ukrajinskih dužnosnika završili su u ponedjeljak poslije podne, objavila je agencija TASS citirajući izvor.

Pregovarači će se vratiti u svoje zemlje na konzultacije prije drugog kruga pregovora, objavila je RIA citirajući svoj izvor.

Pregovori su počeli prije podne s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, ranije je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predsjedao je ruskim izaslanstvom dok Kijev je predvodio ministar obrane Oleksij Reznikov.

Kremlj je, preko svog glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da ne želi tijekom pregovora objaviti svoje “stajalište”.

“Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Pregovori su se odvijali u jednoj od rezidencija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Komentirajte prvi

New Report

Close