Putin održao važan govor, stigla je i prva reakcija Amerikanaca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2023. u 10:15
FOTO: REUTERS/Alexey Pavlishak

Ruski predsjednik Vladimir Putin ima svoje godišnje obraćanje parlamentu u utorak, nekoliko dana prije prve godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu.

“Ovaj govor držim u jako teškom kontekstu, u jako teškom trenutku. U svijetu se odvijaju velike promjene koje će odrediti budućnost svijeta i naše zemlje. Prije godinu dana, kako bih zaštitio naše ljude u našim povijesnim teritorijima, odlučio sam pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Korak po korak postići ćemo ciljeve koji su pred nama”, rekao je Vladimir Putin na početku obraćanja.

“Prije specijalne vojne operacije Kijev je dogovarao isporuke teške vojne opreme, protuzračne obrane, aviona ali i nuklearnog oružja”, rekao je. Kad je Rusija iskreno pokušavala naći mirno rješenje, oni su igrali prljavu igru. Njihove odvratne laži licemjerje je viđeno u Jugoslaviji i Siriji, rekao je Putin o zapadnim zemljama.

Putin je poručio da će Zapad koristiti bilo koga – teroriste, naciste, “čak i samog vraga” – kako bi se borio protiv Rusije.

“Ukrajinski narod postao je “taoc svojih zapadnih gospodara” koji su okupirali zemlju u političkom, gospodarskom i vojnom smislu. Režim ne služi njihovim nacionalnim interesima. Oni služe interesima stranih sila”, zaključio je pa dodao da Zapad pokušava lokalni sukob pretvoriti u globalni, a onda je dodao kako će oni “reagirati na odgovarajući način”.

FOTO: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ruska invazija na Ukrajinu je 'strateški neuspjeh'

Inicijatori sankcija sami sebe kažnjavaju

Putin se potom osvrnuo na rusku ekonomiju i na prognozu Zapada da se rusko gospodarstvo urušiti.

Kazao je da je Zapad započeo “ne samo vojnu i informacijsku, već i ekonomsku agresiju” protiv Rusije.

“Nisu postigli uspjeh ni u jednom od ovih područja”, napomenuo je.

“Inicijatori sankcija sami sebe kažnjavaju”, zaključio je.

“Isprovocirali su rast cijena u vlastitim zemljama, zatvaranje tvornica, kolaps energetike, a svojim građanima poručuju da su za to krivi Rusi”, kazao je pa se osvrnuo na BDP i ustvrdio da je rusko gospodarstvo umjesto kolapsa restrukturirano, a Rusija još uvijek posluje s mnogima diljem svijeta.

“Sve sankcije su samo sredstvo, ali cilj je natjerati naše građane da pate – to je njihov humanistički pristup”, osvrnuo se ponovn na Zapad i kazao kako “oni pokušavaju destabilizirati rusko društvo iznutra”.

Kazao je i da je ruski BDP smanjen za samo 2,2 posto i da je vlada potrošila tri milijarde rubalja na mjere za stabilizaciju gospodarstva.

“Rusija ne bi trebala ponavljati pogreške iz prošlosti i ne bi trebala pokušavati uništiti vlastito gospodarstvo. Imamo sve što je potrebno za siguran nastavak i razvoj zemlje”, kazao je, a potom se usredotočio na domaća pitanja oko industrije i poslovanja.

“Inflacija u Rusiji će biti 4, možda 5 posto. Podsjećam da je u nekim zapadnim zemljama po 17, 18”, istaknuo je i napomenuo da Rusija ne treba tražiti novac ‘izvana‘.

FOTO: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Najavljeno je da će Putin osim o ratu i trenutnoj situaciji u Rusiji, govoriti i o ekonomskoj i socijalnoj politici, priopćio je Kremlj.

To je njegovo 18. predsjedničko obraćanje parlamentu. Posljednje obraćanje održao je u travnju 2021. Prošle godine nije ga održao pozivajući se na “dinamiku događaja”.

Svijet pozorno prati njegov govor, ne samo zbog rata, već i zato što se u Rusiji za nešto više od godinu dana trebaju održati predsjednički izbori.

Očekuje se da će se Putin ponovno kandidirati za dužnost 2024. nakon više od 20 godina na vlasti. Ustavne promjene znače da bi 70-godišnjak mogao ostati na čelu Kremlja do 2036. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close