NATO sluti iduće korake Vladimira Putina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2023. u 14:53
Foto: Reuters

Ministri obrane će razgovarati o jačanju kapaciteta u obrambenoj industriji i o obnavljanju zaliha, pogotovo streljiva.

Nema naznaka da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za mir, naprotiv pokreće novu ofenzivu i stoga streljivo, gorivo i rezervni dijelovi moraju stići u Ukrajinu prije nego što Rusija preuzme inicijativu, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Jasno je da smo u logističkoj utrci. Ključne sposobnosti poput streljiva, goriva i rezervnih dijelova moraju stići u Ukrajinu prije nego što Rusija preuzme inicijativu na bojnom polju”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane 30 zemalja članica, koji će razgovarati o tome kako osigurati Ukrajini potrebna sredstva za pobjedu u ratu.

“Skoro godinu dana od početka invazije, predsjednik Putin se ne priprema za mir, nego pokreće nove ofenzive. Ono što vidimo jest da Putin i Rusija i dalje žele kontrolirati Ukrajinu te da tamo šalju još više vojnika i oružja”, dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg ističe da brzina isporuke vojne opreme i znanja Ukrajini spašava mnoge živote te da bi eventualna Putinova pobjeda u Ukrajini poslala poruku njemu i autoritarnim režimima da se uporaba sile isplati, što bi svijet učinilo još opasnijim.

Ministri obrane će razgovarati o jačanju kapaciteta u obrambenoj industriji i o obnavljanju zaliha, pogotovo streljiva.

“Trenutačna stopa trošenja streljiva u Ukrajini višestruko nadmašuje našu sadašnju stopu proizvodnje”, rekao je Stoltenberg.

Kao primjer naveo je da se vrijeme čekanja na streljivo velikog kalibra povećalo s 12 na 28 mjeseci, što znači da bi do  isporuka za danas zaprimljene narudžbe moglo doći tek za dvije i pol godine ili kasnije.

“Stoga moramo povećati proizvodnju i investirati u naše proizvodne kapacitete”, rekao je glavni tajnik.

Kao dobru vijest naveo je da je nekoliko zemalja saveznica, uključujući SAD i Francusku, već potpisalo višegodišnje ugovore s obrambenom industrijom, što će omogućili ulaganja u povećanje proizvodnje.

“Naša poruka je jasna: NATO stoji uz Ukrajinu i bit će kolikogod bude trebalo”, rekao je glavni tajnik.

Na sastanku ministara obrane također će se razgovarati o zaštiti kritične podmorske infrastrukture. U tu svrhu uspotavljeno je koordinacijsko tijelo u sjedištu NATO-a, koje je zaduženo za identifikaciju slabih točaka, što će pomoći u naporima da se spriječe i suzbiju prijetnje kritičnoj infrastrukturi, uključujući podmorske kablove i cjevovode.

Ministri će razgovarati i o tome kako pojačati praktičnu potporu Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, “partnerskim zemljama, koji se suočavaju s ruskim prijetnjama”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao kako očekuje da će ministri obrane razgovarati o isporuci borbenih zrakoplova Ukrajini. Rekao da će za isporuku zrakoplova Ukrajini trebati vremena i da to neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Stoltenberg je u vezi s balonima koje su Sjedinjene Države oborile i za koje se sumnja da su kineski namijenjeni za špijunažu, rekao da to ukazuje na potrebu da NATO bude oprezan.

“To je dio obrasca prema kojem Kina i Rusija povećavaju aktivnosti nadzora NATO saveznika”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close