Prvo indijsko gospodarstvo na putu da postane vrijedno bilijun dolara

Autor: Promo , 11. veljača 2024. u 22:01
Mumbai je gospodarska prijestolnica Indije, Foto: PD

U narednih 6 godina privući će nove investicije, poticati rast i ostvariti više milijuna radnih mjesta

Maharashtra, već dobro poznata kao magnet za ulagače, namjerava postati prva indijska savezna država čije će gospodarstvo dostići vrijednost od bilijun američkih dolara. Ova vizija, otkrivena u posebnom dokumentu, ocrtava sveobuhvatnu strategiju za privlačenje investicija, poticanje rasta te stvaranje više milijuna radnih mjesta u narednih šest godina u ovoj najrazvijenijoj indijskoj državi.

Treća najveća država

Maharashtra je treća po veličini država u Indiji, koja zauzima otprilike 9,4% ukupnog teritorija. Dobro je povezana sa svim glavnim tržištima kroz 3 međunarodne i 7 unutarnjih zračnih luka, ima najveću mrežu državnih autocesta od čak 17.757 km te više od 6400 km željeznica. Također, njenih 50 luka, od kojih su dvije velike i 48 manjih, pokrivaju više od 20% ukupnog indijskog morskog prometa.

Dobro povezana infrastruktura značajno pridonosi statusu logističkog središta Indije, Foto: PD

Smještena u zapadnoj regiji Indije, Maharashtra je već tradicionalno popularna destinacija među domaćim i stranim ulagačima. Može se pohvaliti zrelim industrijskim ekosustavom, koji obuhvaća snažan automobilski sektor, vodeću poziciju u poljoprivredi, tekstilnoj i prehrambenoj industriji te značajnu prisutnost u sektorima obnovljive energije, IT-a i proizvodnje čelika. Strateški položaj Maharashtre, dobro povezana infrastruktura i široka mreža zračnih luka, željeznica, cesta i morskih luka značajno pridonose njezinom statusu logističkog središta Indije. Također, dom je najstarije azijske burze – one u Mumbaiju te ima najveći nominalni udio u indijskom BDP-u od 14% i najveći udio izravnih stranih ulaganja od čak 29%. Osim toga, Maharashtra je također na prvom mjestu u pogledu proizvodnje električne energije, broja sveučilišta i tehničkih institucija te “startup prijestolnica” Indije. Ima ukupno 17 tisuća registriranih startupova, a od više od 100 jednoroga u zemlji, 25 ih dolazi iz Maharashtre. Ove su brojke glavni razlozi zbog kojih se Maharashtra smatra prvom indijskom državom koja će postati gospodarstvo vrijedno bilijun američkih dolara. Nedavno je gospodarsko vijeće ove savezne države pod nazivom Maharashtra Institution of Transformation (MITRA) kroz kreiranje strategije i preporuka poduzelo važan korak prema postizanju ovog prestižnog cilja.

Vizija za budućnost

MITRA, gospodarsko savjetodavno vijeće Maharashtre osnovano u prosincu 2022., postavilo je ambiciozne ciljeve za gospodarski razvoj države kroz dokument koji sadrži niz preporuka. One uključuju potrebu povećanja stope rasta BDP-a na 17 posto i stope industrijskog rasta na 18 posto. Također, preporuke uključuju snažnu potporu infrastrukturnim projektima, davanje prioriteta projektima navodnjavanja te povećanje kapitalnih ulaganja kako bi se postigla navedena gospodarska vizija.

Najduži indijski morski most, Atal Setu, koji povezuje Mumbai s Navi Mumbaijem, svečano je otvorio indijski premijer Narendra Modi u prosincu 2023., Foto: PD

Ključne inicijative uključuju i poticanje turizma, razvoj ključnih destinacija te stvaranje klastera za povezivanje i hotelsku infrastrukturu. Dokument također predlaže značajna ulaganja u istaknute atrakcije poput Bollywoodskog tematskog parka, luksuznog parka uz zaljev i krstarenja akvatorijem. Preporuke također daju prioritet za poboljšanje zdravstvene infrastrukture, jačanje javnog zdravlja kroz modele javno-privatnog partnerstva (JPP) i proizvodnji električne energije te promicanju pristupačnih nekretnina.

Za Metropolitansku Regiju Mumbai (MMR), koja se smatra ključnim pokretačem gospodarskog rasta Maharashtre, ovaj dokument ističe potencijal za privlačenje čak 150 milijardi američkih dolara investicija. To uključuje razvoj regije kao središta financijskih usluga i umjetne inteligencije te vrhunskog obrazovnog i stručnog centra za Indiju. Predlaže se i integrirani Aerocity oko zračne luke Navi Mumbai, pozicioniranje MMR-a kao pristupačnog stambenog središta te pretvaranje Mumbaija, Goraija i Alibaga u turistička i eko-turistička središta kako bi se broj stranih turista udvostručio s 5 na 10 milijuna. Ovaj plan zahtijeva ukupna ulaganja od 1,53 bilijuna američkih dolara u sljedećih šest godina. Prvi korak za ovaj cilj već je napravljen tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, gdje je vlada Maharashtre potpisala Memorandume o razumijevanju vrijedne preko 42,3 milijarde američkih dolara s indijskim i stranim tvrtkama. Među investitorima su belgijska pivovara AB InBev, koja će otvoriti jedinicu u Maharashtri uz ulaganje od 81,9 milijuna dolara te Adani Group koji je najavio planove za ulaganje 6,8 milijardi dolara u sljedećih 10 godina za izgradnju podatkovnog centra koji će biti pokretan obnovljivom energijom.

Infrastruktura kao ključ razvoja i rasta

Prvo indijsko AI sveučilište u Karjatu blizu Mumbaija, Foto: PD

Sve će to biti podržano s nekoliko transformativnih infrastrukturnih projekata koji su pri kraju ili završeni, a među njima su Međunarodna zračna luka Navi Mumbai, autocesta Mumbai-Delhi, desetak projekata na infrastrukturi podzemnih željeznica u Mumbaiju, Nagpuru i Puneu te most Atal Setu između Mumbaija i Navi Mumbaija – najduži morski most u Indiji. Njegova je izgradnja koštala 2 milijarde eura, a riječ je o 21,8 kilometara dugom mostu s ukupno šest traka. Omogućit će bržu povezanost s međunarodnom zračnom lukom Mumbai i međunarodnom zračnom lukom Navi Mumbai, smanjiti vrijeme putovanja od Mumbaija do Punea, Goe i južne Indije te poboljšati povezanost između luke Mumbai i luke Jawaharlal Nehru. Osim toga, radi se i na novim sektorima, pa je važno spomenuti i pokretanje prvog AI sveučilišta koje je započelo svoju prvu akademsku godinu u kolovozu 2023., te je prvo sveučilište u Indiji koje daje diplome i postdiplomske specijalizirane tečajeve iz umjetne inteligencije.

“Maharashtra je strateški spremna predvoditi nalet prema indijskom snu da postane gospodarstvo vrijedno 5 bilijuna američkih dolara. Njena industrijska moć, posebno u industrijama MMSP, nema premca. S najvećim brojem Specijalnih gospodarskih zona, Maharashtra je pionir i u sektorima koji se baziraju na znanju i u proizvodnim sektorima.

Ekonomski pokretači države uključuju mladu i kvalificiranu radnu snagu, rastuću ekonomiju, snažnu povezanost i rastući val digitalizacije”, istaknuo je čelnik Maharashtre Eknath Shinde.

Komentirajte prvi

New Report

Close