Povukli sumnjivo meso i proizvode: ‘Ovo je upozorenje da je Slovenija kanta za smeće’

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2019. u 14:05
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Sumnja se da je na slovensko tržište plasirano meso iz austrijske klaonice kojoj je zabranjen rad.

Zbog sumnje da sadrže meso iz austrijske klaonice Ramsauer kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju, šest slovenskih tvrtki povuklo je s tržišta neke od svojih proizvoda, prenosi Agroklub. 

Riječ je, pišu slovenski mediji, o manjim tvrtkama koje se bave prodajom i preradom mesa uz austrijsku granicu: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc, a koji su se odlučili na povlačenje kobasica, svježih i suhih bunceka, svježih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potječu iz klaonice Ramsauer.

"Ovo je upozorenje da je Slovenija 'kanta za smeće' i da se sve u Sloveniji može prodati, jer ljudi i trgovci nisu zahtjevni i kritični u izboru hrane. To je skandal i neprimjerena ekonomska praksa", ogorčeno je za med.over.net rekao agroekonomist Aleš Kuhar.

Da je iz sporne klaonice meso došlo i na slovensko tržište, upozorila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, a nakon što su alarmirani preko europskog sustava za brzo obavješćivanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.

Sporna, danas zatvorena klaonica, nalazi se u austrijskoj Štajerskog, svega 40-ak kilometara od Maribora. Koliko je poznato, riječ je o manjoj klaonici koja je imala tek 30-ak klijenata, a koju se tereti da je od 17. listopada do 22. listopada stavila u promet meso 17 svinja i jedne krave, iako se radilo o truplima životinja koje nisu ispunjavale propisane uvjete za prehranu ljudi. Meso je trebalo biti predano u kafileriju. 

Slovenija inače ima prilično strog sustav sigurnosti hrane, no očito je da i na njihovo tržište dolaze sumnjivi proizvodi. Tako su nedavno povukli meso iz nekoliko velikih trgovačkih lanaca koje je u sebi sadržavalo vinobran. Točnije, prodavani su ćevapi koji su sadržavali taj zabranjeni konzervans.

Komentirajte prvi

New Report

Close