Povećanje je ‘potpuno neopravdano’: Umjesto da snizuju cijene goriva, trgovci ih dižu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2021. u 11:50
Foto: Pixabay

To je povećanje “potpuno neopravdano” i veći trgovci na malo ostvarili su “šokantnu” dobit, upozorio je RAC.

Trgovci na malo u Britaniji i dalje dižu cijene goriva iako bi ih zapravo trebali snižavati s obzirom na uštede na veleprodajnim cijenama nafte, upozorila je služba za pomoć na cesti RAC Motoring Services.

Cijene nafte pale su prošlog tjedna pale za oko 10 dolara po barelu pod pritiskom bojazni da će nova varijanta koronavirusa omikron naštetiti potražnji, ali kupci goriva nisu osjetiti taj pad veleprodajnih cijena na benzinskim stanicama, primjećuje BBC.

Trgovci su u studenome u prosjeku podigli cijenu litre bezolovnog benzina za 3,1 peni a cijenu dizela za 2,7 penija. Cijene oba goriva dosegnule su 20. i 21. studenoga rekordnu razinu, od 151,1 peni za litru dizela i 147,72 penija za litru benzina.

To je povećanje “potpuno neopravdano” i veći trgovci na malo ostvarili su “šokantnu” dobit, upozorio je RAC.

Uprli su prstom ponajprije u lance supermarketa koji su veliki trgovci gorivom, kao što su Asda, Sainsbury’s, Tesco i Morrisons, tvrdeći da su trebali smanjiti cijene, a umjesto toga “nepotrebno” su ih povećali.

“Od pojave covida oni znatno više oklijevaju prenijeti uštede, iako tempo njihove nabave pokazuje da bi i te kako mogli prenijeti sve uštede na veleprodajnim cijenama na vozače”, rekao je glasnogovornik RAC-a za gorivo Simon Williams.

“Bilo bi puno poštenije kada bi trgovci prilagođavali svoje cijene veleprodajnima na dnevnoj ili tjednoj bazi”, dodao je Williams.

BBC napominje da je zatražio komentar Asde, Sainsbury’sa, Tesca i Morrisonsa na te tvrdnje.

RAC je pozvao vladu da intervenira, poručivši da prošlomjesečna odluka ministra financija o zamrzavanju trošarina na gorivo nije dovoljna.

“Vlada bi trebala od najvećih trgovaca zatražiti objašnjenje zašto naplaćuju tako visoke cijene goriva kada su veleprodajne cijene pale”, dodao je Williams.

U udruzi malih trgovaca gorivom na koje otpada oko dvije trećine benzinskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu pravdaju se višim troškovima.

“Porasle su cijene električne energije, troškovi poslovanja i troškovi rada i vaša lokalna benzinska postaja mora sve to podmiriti da bi nastavila poslovati”, rekao je izvršni direktor PRA Gordon Balmer.Udruga Petrol Retailers Association (PRA).

Komentirajte prvi

New Report

Close