Popularne tenisice Adidas nudi po ‘najnižim’ cijenama troškova proizvodnje

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2024. u 10:29
FOTO: REUTERS/Andreas Gebert

Usprkos značajnim poteškoćama, Adidas je ostvario operativnu dobit od 268 milijuna eura u 2023. godini te očekuje da će u ovoj godini gotovo udvostručiti taj iznos.

Kompanija Adidas je priopćila da planira rasprodati preostale zalihe Yeezy tenisica, koje su dizajnirane i proizvedene u nekadašnjem partnerstvu s američkim reperom i modnim dizajnerom Kanyeom Westom, piše Klixba.

Adidas je prekinuo veze s Westom, koji je poznat i kao Ye, još 2022. godine nakon niza antisemitskih komentara koje je napisao na društvenim mrežama. Usprkos tome, potražnja za njegovim tenisicama nije pala te su i dalje vrlo popularne u preprodaji. Odluku je Adidas donio nakon što su fluktuacije tečaja kompaniju koštale milijardu eura.

Na financije njemačkog proizvođača sportske odjeće prošle je godine utjecao prekid poslovanja s brendom Yeezy i snižavanje cijena u svrhu smanjenja zaliha, navodi se u priopćenju Adidasa. Usprkos značajnim poteškoćama, Adidas je ostvario operativnu dobit od 268 milijuna eura u 2023. godini te očekuje da će u ovoj godini gotovo udvostručiti taj iznos.

“Poboljšanje je rezultat boljeg operativnog poslovanja od oko 100 milijuna eura i odluci da se ne otpiše zaliha Yeezy tenisica vrijedna 268 milijuna eura”, rekao je izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden.

On je početkom 2023. godine doveden iz konkurentske kompanije Puma kako bi pokrenuo preokret u Adidasu nakon što je nakon prekida suradnje s brendom Yeezy kompanija imala neprodane tenisice u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara.

Iako je kompanija prošle godine prodala nešto od svojih zaliha, neto prodaja iz tog partnerstva je bila oko 450 milijuna eura niža nego 2022. godine.

Adidas je rekao da sada planira prodati svoje preostale zalihe Yeezy tenisica po “najnižim” cijenama troškova proizvodnje dok pokušava nadoknaditi gubitke iz nekada unosnog partnerstva.

Međutim, najnovije procjene kompanije još uvijek uključuju potencijalni otpis preostalih Yeezy proizvoda, što bi koštalo oko 300 milijuna eura.

Iz Adidasa kažu da su pogođeni i devalvacijom argentinskog pesosa. Novi argentinski predsjednik Javier Milei je devalvirao valutu zemlje za više od 50 posto u prosincu prošle godine u sklopu “ekonomske šok terapije” za koju je kazao da je potrebna zemlji.

Adidas je upozorio i da će njegova dobit biti pogođena devalvacijom i ove godine. Kompanija desetljećima proizvodi i dresove za nogometnu reprezentaciju Argentine.

Prošlog tjedna je Puma priopćila da je devalvacija argentinske valute utjecala i na njene financijske rezultate budući da je ova regija najveće i najbrže rastuće tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close