Adidas obećao donirati 100 milijuna eura od prodaje svojih popularnih tenisica

Autor: Ana Blašković , 04. kolovoz 2023. u 07:00
foto: unsplash

Sportski div zaustavio prodaju nakon prekida suradnje s reperom Westom.

Adidas je obećao donirati 110 milijuna eura u dobrotvorne svrhe nakon uspješne prve prodaje preostalih zaliha Yeezy tenisica, neželjene zalihe nakon naprasnog raskida suradnje s Kanye Westom. Njemački sportski div prestao je prodavati cipele Yeezy u listopadu prošle godine nakon što je raskinuo iznimno profitabilni ugovor s reperom Westom, sada poznatim kao Ye, pošto je pjevač i modni dizajner sablaznio javnost antisemitskim izjavama, podsjeća FT.

U objavi rezultata drugi kvartal, Adidas napominje da je prva prodaja Yeezy tenisica donijela 400 milijuna eura prihoda i 150 milijuna eura operativne dobiti.

Obećali donacije

Tvrtka je prethodno obećala donirati “značajan iznos” prihoda u dobrotvorne svrhe kako bi se distancirala od skandaloznih izjava i ublažila reputacijsku štetu. Izvršni direktor Bjørn Gulden rekao je da će donirati organizacije koje se bore protiv rasizma i antisemitizma, no nije imenovao koje.

Financial Times je prošli tjedan izvijestio da je potražnja za tenisicama u prvoj prodaji krajem svibnja i početkom lipnja premašila najoptimističnija očekivanja. Gulden je u četvrtak priznao da prodaja dionica Yeezy “naravno također pomaže i našem novčanom toku i općoj financijskoj snazi”.

Adidas je najavio da će u kolovozu prodati drugu seriju Yeezy zaliha. Odgovarajući investitorima koji su Adidasu prigovarali zbog kašnjenja u pronalaženju rješenja za kontingent Yeezy tenisica, Gulden rekao je da ih je grupa odlučila ne uništavati. Umjesto toga, vremenom će “pokušati prodati dijelove” i donirati dio novca dobrotvornim organizacijama koje predstavljaju ljude koji su “povrijeđeni” Westovim komentarima.

Spaljivanje nekoliko milijuna pari cipela nema smisla”, rekao je Gulden. Prethodno je rekao da bi prodaja preostalih dionica Yeezyja značila da će dodatno platiti Westa rekavši da tvrtka mora “platiti tantijeme, naravno”. Prekid suradnje između Westa i Adidasa izbrisao je 1,2 milijarde eura godišnjeg prihoda i 500 milijuna eura operativne dobiti njemačkoj kompaniji.

Tvrtka je rekla da bi uništavanje preostalih proizvedenih tenisica Yeezy rezultiralo otpisom još 500 milijuna eura. Tržišna vrijednost neprodanih tenisica premašuje milijardu eura, rekao je čelnik kompanije. Interna istraga afere pokrenuta je nakon što su zaposlenici u anonimnom pismu optužili tvrtku da je zažmirila na neprimjereno Westovo ponašanje. Pokazalo se da je viši menadžment tvrtke saznao za optužbe satima prije nego ih je objavio časopis Rolling Stone.

Rasizam kao ‘buka’

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster rekao je Financial Timesu da se Adidasova spremnost da donira nešto novca mora “vrlo cijeniti”, ali je rekao da je “problematično” to što će West imati financijsku dobit od daljnje prodaje Yeezy cipela.

“Prema meni, pogrešna strana će ovdje biti kažnjena ovdje”, dodao je Schuster aludirajući na Adidas. Inače, kompanija je najavila odlazak svoje jedine članice izvršnog odbora Amande Rajkumar, globalna voditeljice ljudskih resursa.

Rajkumar je odlučila ne tražiti produljenje trogodišnjeg ugovora koji završava u prosincu. Njezinim odlaskom nastavlja se egzodus menadžerica najvišeg ranga kompanije koja je ranije bila metom kritika zbog rješavanja pitanja različitosti. Britanka, čiji su roditelji došli s Kariba, pridružila se tvrtki 2021. kako bi zaustavila interno nezadovoljstvo zbog Adidasovog postupanja s rasizmom, različitošću i uključenošću. Njezina prethodnica Karen Parkin podnijela je ostavku 2020. nakon što je interne rasprave o rasizmu opisala kao “buku”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nedavno sam čitao NBA knjigu postanka.. super štivo

New Report

Close