Pomama za ‘švicarcem’ smanjila Nestléove prihode u inozemstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2020. u 21:59
Prihodi kompanije u prvom tromjesečju smanjeni su više od 6 posto na 20,8 milijardi franaka/REUTERS

Švicarski franak ima status sigurnog ulaganja u vremenima krize, a pandemija je potaknula ulagače na pojačane kupnje.

Švicarska prehrambena kompanija Nestlé izvijestila je krajem prošloga tjedna da su joj prihodi pali u prvom tromjesečju zbog nepovoljnih valutnih tečajeva i pada prodaje u Kini pod utjecajem pandemije koronavirusa. Prihodi su u prva tri ovogodišnja mjeseca pali 6,2 posto, na 20,8 milijardi švicarskih franaka.

Među razlozima švicarski prehrambeni div ističe nepovoljne valutne tečajeve. Švicarski franak ima status sigurnog ulaganja u vremenima krize, a pandemija je potaknula ulagače na pojačane kupnje. Zbog jačeg franka smanjena je vrijednost Nestléovih prihoda u inozemstvu.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja poslovanja s proizvodima za zdravlje kože i američkog poslovanja sa sladoledima, prihodi su porasli 4,3 posto. Kompanija je izvijestila da joj je prodaja slatkiša i sladoleda u prvom tromjesečju pala jer su kupci manje kupovali darove, a pojačali su “impulzivne kupnje”.

Pozitivan je utjecaj pandemije Nestlé osjetio na prihodima od prodaje gotovih jela, hrane za kućne ljubimce i kave. Poslovanje u Sjevernoj Americi i Europi dobilo je potporu u ožujku u nastojanjima kupaca da stvore zalihe u vrijeme pandemije.

U Kini je pak prodaja naglo pala jer su potrošači gotovo tri mjeseca bili suočeni s ograničenjem kretanja a zalihe su gomilali manje nego oni na Zapadu.

Nestlé je priopćio dioničarima i analitičarima kako unatoč pandemiji i dalje očekuje snažniji rast u ovoj godini, po stopi od oko pet posto ako se isključe promjene valutnih tečajeva, akvizicije i poslovanje s lijekovima.

Prošle godine rast je iznosio 3,5 posto. Kompanija objavljuje neto dobit samo u polugodišnjim i godišnjim izvještajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close