Poljoprivrednici u Srbiji za odvodnju duguju oko četiri milijarde dinara

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2018. u 21:59
Potraživanja je obračunala Porezna uprava/FOTOLIA

Poljoprivrednici u Vojvodini i Srbiji su proteklih godina više puta negodovali zbog tih dugovanja koje je platio samo dio njih, a ostali čekaju oprost ili zastaru dugova.

Vlasnici poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta u Srbiji na ime poreza za odvodnju duguju oko četiri milijarde dinara javnim poduzećima "Vode Vojvodine" i "Srbijavoda", piše internetski portal novosti.rs. 

Potraživanja je, kako je agenciji Beta rečeno u tim poduzećima, obračunala Porezna uprava koja je kasnila sa rješenjima za 2015. godinu pa ih je uručila zajedno sa rješenjima za 2016. godinu. Ukupan dug na ime poreza za odvodnju u Vojvodini koji potražuje tvrtka "Vode Vojvodine" do svibnja prošle godine bio je oko 3,2 milijarde dinara, od čega su kamate gotovo 743 miliona dinara.

"Srbijavode" potražuju 788,2 milijuna dinara od čega je oko 583 milijuna dinara osnovni dug, a 205 milijuna su kamate, naveli su u toj kompaniji.

Najvećeg pojedinačnog dužnika tvrtka "Vode Vojvodine" tereti s 1,18 milijuna dinara. U toj kompaniji kažu da se visina naknade zaodvodnju nije mijenjala u zadnje tri godine i iznosi 1200 dinara po hektaru.

Poljoprivrednici su proteklih godina više puta negodovali zbog tih dugova koje je platio samo dio njih, a ostali čekaju otpis.  U "Vodama Vojvodine" ističu da dužnike ne tuže, već pokušavaju prinudno naplatiti dug. Tvrtka "Vode Vojvodine" krajem 2017. godine imala je 471 radnika, a njihove plaće bile su oko 58.700 dinara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close