Pod pritiskom nedostatka radnika Australija mijenja ‘covid politiku’

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2022. u 22:00
Scott Morrison poslao je poruku strancima - ‘želimo da dođete u Australiju i ovdje uživate na odmoru… i da se u isto vrijeme priključite našoj radnoj snazi’/Reuters

Premijer najavio da se za 23.500 mladih stranaca odobrava radna turistička viza.

Australske vlasti, koje su prije dvije godine praktično zatvorile svoje granice slijedeći epidemiološku strategiju “no Covid” koja je tamošnjim građanima mjesecima branila povratak u zemlju s odmora u inozemstvu, sada povlače potpuno suprotan potez, piše Financial Times.

Vlada je najavila otvaranje granica za ‘backpackere’ i besplatne vize u nadi da će barem djelomično ublažiti nedostatak radnika.

Kronični manjak radne snage u kombinaciji sa zatvorenim granicama posebno je snažno pogodio poljoprivrednike. Riječ je o sektoru koji se tradicionalno oslanja na ‘backpackere’, uglavnom mlade turiste koji putuju s ruksakom na leđima.

Upravo oni čine oko 80 posto od oko 40.000 sezonskih radnika. Inače, stopa nezaposlenosti u prosincu se spustila na 4,2 posto, najnižu razinu od 2008.

Vijest da je Vlada u prosincu ukinula granične restrikcije za cijepljene putnike izazvala je zadovoljstvo i olakšanje poljoprivrednika, a Ben Rogers iz Nacionalne poljoprivredne federacije rekao da se dogodio “usklik radosti i oduševljenja”. “To je bila zaista dobrodošla vijest”, rekao je.

No, veselje je bilo kratkog vijeka jer je ubrzano širenje omikron varijante koronavirusa rezultiralo akutnim manjkom radne snage koji je pogodio farme, trgovačke centre, restorane i barove diljem kontinenta.

Australsko udruženje za trgovinu na malo iznijelo je podatak da je gotovo polovica svih radnika dućanima ovog mjeseca morala u izolaciju što je neke trgovine prisililo da skrate radno vrijeme, a druge da privremeno zatvore svoja vrata.

2,2

milijuna dolara odobreno je za privlačenje 'backpackere' i studente u Australiju

Problemi s nedostatkom radnika toliko su eskalirali da su se na stolu našla neka poprilično kontroverzna i dvojbena rješenja. Australski premijer Scott Morrison prošlog tjedna je predložio da se tinejdžerima dozvoli da voze viličare kako bi se olakšala situacija u sektoru logistike, no takva je ideja, međutim, odmah odbačena.

Prijedlog je uputio i David Williams, koji je cijeli radni vijek proveo u poljoprivredi i segmentu potrošačke robe, pozvavši vlasti da se tražiteljima azila (zapelima u hotelima i prihvatnim centrima) dozvoli rad na farmama te branje voća i povrća. Zalihe citrusnog voća, grožđa i jabuka najviše su pogođene problemom nedovoljnog broja radnika, a raste i bojazan za akvokado.

Čvrst stav australskog premijera Scotta Morrisona oko Novaka Đokovića, koji je naposljetku rezultirao medijskim iznimno popraćenim odbijanjem vize i deportacijom srpskog tenisača, moglo bi mu se u ovom slučaju vratiti poput bumeranga. Morrison je najavio da se za 23.500 mladih stranaca odobrava radna turistička viza, no broj ‘backpackera’ koji stižu u Australiju i dalje je mali.

“Želimo da dođete u Australiju i ovdje uživate na odmoru… i da se u isto vrijeme priključite našoj radnoj snazi da nam pružite pomoć u našem sektoru poljoprivrede, hotelijerstvu i turizmu te mnogim drugim dijelovima gospodarstva koji se oslanjaju na taj rad”, rekao je premijer Morrison.

Koliko duboko seže problem ilustrira odluka Vlade u Canberri da odobri tri milijuna australskih dolara (2,2 milijuna američkih dolara) bespovratne financijske podrške kako bi se marketinškim kampanjama ‘backpackere’ i studente primamilo u Australiju.

Dodatno su vlasti obećale povrat novca za apliciranje za vizu onima koji će doći u narednih 12 tjedana što će stajati 55 milijuna australskih dolara. Da bi se kvalificirali za vize ‘backpackeri’ moraju provesti 88 dana na farmi.

Komentirajte prvi

New Report

Close