Početnici u poduzetništvu najviše otvaraju kafiće

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2019. u 21:59
Porezne olakšice za mlade poduzetnike odnose se samo na prvu godinu poslovanja/Borna Filić/PIX

U Srbiji je osnovano 470 tvrtki nakon oslobađanja od poreza na dohodak i doprinosa za mlade koji kreću u biznis.

Od kada je 1. listopada prošle godine počelo oslobađanje od poreza na dohodak i obvezno socijalno osiguranje za početnike u poduzetništvu, i to samo u prvoj godini njihovog poslovanja, po novim poreznim pravilima do kraja 2018. osnovano je 470 tvrtki u 31 općini u Srbiji, piše Politika.

Nove tvrtke registrirane su za ukupno 21 djelatnost, a uglavnom je riječ o restoranima i kafićima, trgovinama hrane i pića, cvjećarnicama, računovodstvenim i IT tvrtkama, zatim tvrtkama za catering, za rušenje objekata, konzultantskim agencijama i poduzećima za trgovinu automobilima, pekarama i automehaničarskim radionicama.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), od kojeg je i potekla ideja za ukidanja nameta mladim poduzetnicima u prvoj godini rada, ističu da su zadovoljni brojem novoosnovanih tvrtki, posebno ako se zna da se mjera provodi kratko.

"Zalagat ćemo se za njeno proširenje, jer smatramo da ne trebaju biti obuhvaćeni samo mladi. Ne bi trebalo da bude ni vremenski ograničena na godinu dana već na pet. To bi svakako dalo još veći vjetar u leđa razvoju poduzetništva u Srbiji", kaže Ivan Radak, šef jedinice za odnose s javnošću u NALED-u.

Mjera zasad propisuje da početnici u poduzetništvu moraju biti osobe koje su tek završile srednju školu, studenti ili osobe s popisa Nacionalne službe za zapošljavanje, tj nezaposleni. Procjena je da će u prvoj godini ukidanja poreznog opterećenja biti oko 8000 korisnika ove mjere. 

Komentirajte prvi

New Report

Close