Počelo testiranje skraćenog radnog tjedna, evo kako do 100% plaće za 80% utrošenog vremena

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2022. u 12:00
Foto: Pixabay

Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 – 100 posto plaće za 80 posto radnog vremena, u zamjenu za obavezno održanje 100-postotne produktivnosti.

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih poduzeća do velikih financijskih firmi, kreću danas s četverodnevnim radnim tjednom bez umanjenja plate u okviru najvećeg svjetskog testiranja novog modela rada.

Pilot projekt će trajati šest mjeseci u organizaciji društva 4 Day Week Global i u partnerstvu s think tank grupom Autonomy, the 4 Day Week kampanjom i istraživačima s Cambridge Oxforda and Boston College, piše Guardian.

Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 – 100 posto plaće za 80 posto radnog vremena, u zamjenu za obavezno održanje 100-postotne produktivnosti.

Joe O’Connor, izvršni direktor neprofitne grupe 4 Day Week Global, kaže da je Velika Britanija perjanica četverodnevnog radnog tjedna.

“Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvaliteta života nova granica koja dijeli konkurenciju i da je rad sa skraćenim radnim vremenom, fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost”, kaže O’Connor.

Među onima koji sudjeluju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savjetovanja na radnom mjestu, stanovanja, njege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružatelji usluga hrane i pića i digitalnog marketinga….

Istraživači će raditi sa svakom organizacijom sudionicom u projektu na mjerenju utjecaja skraćene radnog tjedna na produktivnost u poslovanju i dobrobit njenih radnika, kao i utjecaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost.

Uskoro i Španjolska i Škotska

Testiranja četverodnevnog radnog tjedna, uz podršku vlada, trebalo bi početi kasnije ove godine i u Španjolskoj i Škotskoj. Juliet Schor, profesorica sociologije na Bostonskom koledžu i glavna istraživačiva ovog pilot projekta, opisuje ovaj pothvat kao ‘povijesni eksperiment’.

“Analiziramo kako zaposleni reagiraju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korištenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekte života”, objašnjava Schor.

Dodaje da se četverodnevni radni tjedan generalno smatra politikom trostrukih benefita, pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

Ed Siegel, izvršni direktor Charity banke je ponosan što je ovo jedna od prvih banaka u Velikoj Britaniji koja je prihvatila četverodnevni radni tjedan.

“Već dugo smo šampion po pitanju fleksibilnog rada… Za Charity banku, prelazak na četverodnevni tjedan predstavlja prirodan naredni korak” poručio je Siegel.

Komentirajte prvi

New Report

Close