Pobuna protiv gradnje velikih vjetroelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 04. studeni 2019. u 14:28
Zbog postavljanja velikih vjetroturbina uništit će se izgled obližnjih sela/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Država je gradnju prepustila ulagačima sumnjive reputacije, koji u posao ulaze bez vlastitog novca i računaju na visoke bankarske kredite.

Na širem području Senožečkih Brda u Sloveniji izgradit će se 60 do 70 vjetroturbina, i to u neposrednoj blizini šest sela, otkriva nacionalni plan u kojeg je imao uvid TV Planet.

Projekt u Krasu nastavlja se unatoč snažnom protivljenju mještana koji su na općinskom referendumu gotovo jednoglasno odbacili izgradnju vjetroelektrana, piše portal Siol.net Država je gradnju prepustila ulagačima sumnjive reputacije, koji u posao ulaze bez vlastitog novca i računaju na visoke bankarske kredite, rečeno je u emisiji Planet 18 na TV Planetu. Za jednu vjetroelektranu potrebno je žrtvovati zemljište veličine nogometnog igrališta i zaliti ga betonom debljine tri do pet metara. Potrebno je još devet metara široka cesta za prijevoz materijala i polaganje dalekovoda, a rok trajanje vjetroelektrane je 15 godina.

Boje se odlaska turista
Senožečka dolina, poznata po snažnom vjetru, bila bi okružena vjetroturbinama. Sela Senožeče (općina Divača), Gabrče, Senadole, Potoče i Dolenja vas bila bi opkoljena, kaže Diego Loredan iz Laža.  "Tamo gdje su nekada imali turizam, nemaju ga više jer je ljudima dosadilo gledati rotiranje vjetroturbina iznad glave glave. Turisti dolaze u Sloveniju jer nismo toliko uništili prirodu kao drugdje", kaže Loredan.

Država je dala zeleno svjetlo tvrtki Amicus da sudjeluje u pripremi prostornog plana za vjetroelektranu na području Senozeča, pisao je Siol.net u ožujku prošle godine.  Tvrtka Amicus poznata je kao jedan od najvećih ponuđača reklamnog prostora na plakatima uz prometne pravce, a među njihove klijente spadaju najveće političke stranke. Amicus već neko vrijeme ima velike planove u energetskom sektoru. Na području Senožeča želi izgraditi projekt Zajčice, devet vjetroturbina ukupne snage 30 megavata. Cijena projekta, procjenjuju u Amicusu, iznosi 31,3 milijuna eura, što je velik financijski zalogaj za tvrtku. Amicus, naime, posljednjih godina ima velikih problema s dugovima. 

 

60 vjetroturbina

planira se izgraditi na području slovenskog Krasa

Posljednjeg dana 2016. godine Amicus je imao obveze od dva milijuna eura prema svojim poslovnim partnerima koji su podnijeli niz tužbi protiv tvrtke. Najviše općine koje im daju u zakup lokacije za plakate. Tvrtka je 2016. s prihodom od 4,76 milijuna eura, ostvarila oko 120.000 eura dobiti. Amicus se, međutim, pri izgradnji vjetroelektrana, oslanja se na tri moguća izvora financijska, a to su međunarodni dobavljači, financiranje koje osigurava dobavljač opreme i na nekoliko domaćih banaka. Država će, na kraju, igrati ključnu ulogu u zatvaranju financijske konstrukcije projekta. Amicus će kredite za gradnju vratiti novcem kojeg će kao subvenciju dobiti od države za električnu energiju proizvedenu u vjetroelektranama.

Utjecaj na ljudsko zdravlje
Zbog postavljanja velikih vjetroturbina uništit će se izgled sela. U obližnjem Artvižu kamioni bi trebali prolaziti kroz uski seoski centar. "Najveći problem su uski prolaz i okretanje kamiona", objašnjava mještanka Tjaša Dujmovič. Još jedna prepreka je šumska staza. "Traktori još mogu proći, ali staza neće podnijeti težinu kamiona. Kamioni će morati proći 180 puta", kaže Martina Drožina, zamjenica predsjednika lokalne zajednice Artviže. Naravno, ključan je utjecaj na ljudsko zdravlje. Tomaž Ogrin iz ekološke organizacije Alpa Adria Green već duže vrijeme nadgleda učinke vjetroelektrana u Dolenjoj vasi, gdje je vjetroturbina udaljena samo 850 metara od kuća.

"Nemogućnost koncentracije, nesanica, buđenje po noći, glavobolja i depresija", kaže Ogrin o negativnim učincima vjetrenjača. "Ali još gore je to što se počinju događati štetne promjene na unutarnjim organima. Tijekom godina vene se počnu debljati, mijenja se epiderma srca, a slušne dlačice u ušima se slijepe", dodaje Ogrin. Ako bi država uzela u obzir preopruke stručnjaka da se vjetrturbine smiju postaviti dva kilometra od naseljenih kuća, vjetroelektrane u Sloveniji mogle bi se graditi samo na nekoliko zelenih lokacija, ali to zapravo nije moguće, rečeno je na TV Planet. 

Tri na zapadu, pet na istoku

Priprema se osam prostornih planova za VE
Slovensko Ministarstvo okoliša i prostornog planiranja trenutno priprema osam državnih prostornih planova za vjetroelektrane, od čega su tri u zapadnoj i pet u istočnoj Sloveniji. Svi postupci su u početnoj fazi pripreme, objašnjeno je iz Ministarstva okoliša i prostornog planiranja. Ministarstvo trenutno provodi postupke u zapadnoj Sloveniji za vjetroelektrane Senožečka Brda, Zajčice i Dolenja vas, dok u istočnoj Sloveniji priprema vjetroelektrane Mislinja, Paški Kozjak, Ojstrica, Rogatec i Plešivec, priopćilo je ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close