Ovo je najrjeđa putovnica na svijetu, a dobiti je mogu samo odabrani

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2024. u 11:20
Foto: Pixabay

Eugenio Ajroldi di Robbiate, bivši direktor komunikacija Reda, kaže za CNN da može biti smiješno vidjeti reakciju carinskih službenika kada vide putovnicu.

Viteški suvereni Malteški red – također poznat kao Malteški vitezovi – nije samo religijski katolički red s gotovo tisuću godina povijesti. Nije to ni samo humanitarna organizacija s proračunom u milijunima dolara, koja provodi operacije, uključujući izbjegličke logore i programe pomoći u slučaju katastrofe u oko 120 zemalja diljem svijeta.

U pitanju je suverena država s statusom promatrača u Ujedinjenim narodima i vlastitim ustavom, ali, što je neobično, bez vlastite zemlje. Izdaje registrske ploče za automobile – iako nema vlastite ceste po kojima bi se vozile – te vlastite pečate, valutu i putovnice, piše CNN.

Vitezovi su nastali kao viteški red u Jeruzalemu oko 1099. Malteško otočje darovao im je španjolski kralj 1530. godine. Napoleon Bonaparte prisilio je Vitezove da napuste Maltu tijekom francuske invazije 1798., a danas je Sjedište Reda smješteno u Rimu. Daniel de Petri Testaferrata, predsjednik Reda sa sjedištem na Malti, izjavio je za CNN da samo oko 100 od 13.500 vitezova, dama i kapelana, koji su sada raspršeni diljem svijeta, živi na malteškom otočju.

Prve putovnice izdani su od strane Reda Maltežana u 14. stoljeću kada su njihovi diplomati putovali u druge države s dokumentima koji svjedoče o njihovoj ulozi kao veleposlanika. Nakon Drugog svjetskog rata, upotreba diplomatske putovnice dobila je karakteristike putovnica koji se koriste u drugim zemljama. Danas je u opticaju samo oko 500 diplomatskih putovnica što je čini najrjeđom putovnicom na svijetu.

Jedan vrlo ekskluzivan dokument Karmoški putovnica Reda rezervirana je za članove Suverenog vijeća i vođe diplomatskih misija te njihove obitelji. Ukrašena je zlatnim natpisom koji navodi ime organizacije na francuskom, “Ordre Souverain Militaire de Malte,” i grbom.

“Red izdaje putovnice članovima svoje vlade za vrijeme trajanja njihovog mandata”, kaže de Petri Testaferrata. Putovnice Velikih Majstora vrijede najduže jer su izabrani na 10 godina, mogu obavljati dva mandata i moraju se povući do 85. Ostale putovnice vrijede četiri godine i koriste se samo u diplomatske svrhe. Putovnice imaju 44 stranice s vodenim žigom malteškog križa bez drugih detalja – nema slika ili navodnika.

Eugenio Ajroldi di Robbiate, bivši direktor komunikacija Reda, kaže za CNN da može biti smiješno vidjeti reakciju carinskih službenika kada vide putovnicu. “Vjerojatno ju nikada prije nisu vidjeli. Jednom kad sam stigao na aerodrom u Bangkoku, skupina operatera na kontroli putovnica željela je vidjeti moju rijetku putovnicu i fotografirati se s njom”, kaže Ajroldi di Robbiate.

Prema riječima De Petri Testaferrata, dvije trećine članica Schengenskog područja priznaju diplomatski pasoš, a Red blisko surađuje s mnogim zemljama s kojima nema formalne diplomatske odnose, poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

“Brzo pružamo medicinske i humanitarne potrepštine žrtvama sukoba ili prirodnih katastrofa. Vodimo bolnice, sanitetske postrojbe, medicinske centre, domove za starije i nemoćne, kuhinje za siromašne i prve pomoći”, objašnjava de Petri Testaferrata.

Iako je malo vjerojatno da ćete tijekom posjeta Malti susresti vitezove, postoji mnogo mjesta diljem Malte gdje možete saznati više o borbi i sudbini slavnog Reda.

Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti dolaskom na glavni otok je ogromna fortifikacija Fort St. Angelo koja strši iz azurnih voda Velike luke.

U glavnom gradu Valletti, možete nastaviti svoj put vitezova u Nacionalnoj knjižnici Malte, gdje se čuva Pie Postulatio Voluntatis, pergament kojeg je papa Paschal II koristio 1113. godine kako bi dodijelio suverenitet Redu. Nakon posjeta knjižnici, možete preći preko puta do Palače Velikog Majstora koja je nekada bila dom vitezova.

Komentirajte prvi

New Report

Close