Ovako je najvjerojatnije krenula pandemija: Virus se putem posrednika prebacio na ljude

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2021. u 10:27
Foto: Pixabay

O porijeklu virusa proširio se niz teorija zavjere.

Nakon višemjesečne istrage tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je u siječnju boravio u Kini došao je do zaključka da su kineske farme divljih životinja najvjerojatniji izvor pandemije COVID-19. Kako navodi Live Sciencefarme divljih životinja, mnoge od njih u južnoj kineskoj provinciji Yunnan ili oko nje, dostavljale su životinje prodavačima na wuhansku  veletržnicu morskih plodova Huanan.

– Kina je ugasila te farme divljih životinja u veljači 2020. godine, izjavio je Peter Daszak, znanstvenik iz Saveza EcoHealth i član delegacije WHO-a koja je ove godine istraživala početak zaraze u Kini za NPR.

Tijekom tog putovanja, kazao je Daszak, stručnjaci WHO-a pronašli su nove dokaze da ove farme divljih životinja opskrbljuju životinjama dobavljače na veleprodaji tržnice u Wuhanu. Službeno izvješće delegacija će predstaviti za nekoliko dana, prenosi Slobodna Dalmacija.

O porijeklu virusa proširio se niz teorija zavjere, uključujući i da je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, no stručnjaci WHO-a odbacili su to objašnjenje. Opći konsenzus znanstvenika je da je koronavirus cirkulirao među šišmišima i prebacio se na ljude vjerojatno putem nekog posrednika. Upravo to je potvrdilo i ovo istraživanje WHO.

Farme divljih životinja u Kini dio su dvadesetogodišnjeg  projekta koje kineska vlada promovira kako bi ruralno stanovništvo izvukli iz siromaštva i smanjili jaz između ruralnog i urbanog.

Komentirajte prvi

New Report

Close