Brnjac: Zelena propusnica ne bi trebala ograničavati, nego olakšavati putovanja

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2021. u 10:03
Foto :Zeljko Lukunic/PIXSELL

Za sada je potrebna ili potvrda da ste preboljili covid-19 ili negativan PCR test.

Najavljene europske “zelene propusnice” su prioritet za države članice čija gospodarstva ovise o turizmu, pa tako i za Hrvatsku. One još nisu do kraja definirane, ne očekuje se da bi na snagu mogle stupiti prije lipnja.

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta objašnjava za HRT kako nas u procesu definiranja “zelenih propusnica” prvo čeka rasprava na vijeću država članica, a onda i rasprava u Europskom parlamentu, te da je najbitnije da su kriteriji jedinstveni i nediskriminatorni.

“Najvažnije je da takva jedna potvrda ne bude nešto što ograničava, već olakšava putovanja turistima, te da se donesu jedinstveni kriteriji između svih država članica tako da se izbjegne situacija od prošle godine kada je svaka država donosila određene kriterije za sebe što je donijelo određenu pomutnju”, objašnjava Brnjac.

Na pitanje kakav će režim za ulazak turista u Hrvatsku vrijediti do uvođenja “zelene propusnice”, ministrica odgovara kako se način na koji se ulazi u Hrvarsku redovito koordinira na razini Vlade, Ministartva turizma i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Za sada je potrebna ili potvrda da ste preboljili covid-19 ili negativan PCR test. Uskoro ćemo izmijeniti uvjete u svrhu olakšanja putovanja, ali uz odgovornost. Moramo pratiti kakva je situacija u Hrvatskoj, ali i u zemljama koja nas okružuju i emitivnim turističkim tržištima”, upozorava ministrica Brnjac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”background-color: #ffffff;”>“Najvažnije je da takva jedna potvrda ne bude nešto što ograničava” – lupi i ostade živa, skupa s novinarima koji se nisu usudili pitati nisu li KRITERIJI potvrde upravo ono što ograničava uvjete putovanja.</span>

New Report

Close