Orbán očekuje brz oporavak mađarske ekonomije

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2020. u 21:59
Mađarski premijer Viktor Orbán bio bi sretan s rastom oko nule/Reuters

Naknada za nezaposlene traje tri mjeseca, a Orbán se nada da će se gospodarstvo, kada taj rok istekne, vratiti na prijašnju razinu.

Mađarska početkom svibnja kreće u ublažavanje mjera izolacije uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, izjavio je u petak premijer Viktor Orbán, izrazivši očekivanja u brzi oporavak gospodarstva od posljedica epidemije.

“Nisam u kategoriji najoptimističnijih ljudi, ali nisam ni pesimist. Očekujem brzi oporavak”, rekao je Orbán.

Mjere karantene rezultirale su gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta, a Orbán je vraćanje ljudi na posao zadao kao svoj glavni prioritet. Njegova će se vlada, kazao je, usredotočiti na spašavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta.

Po njegovim riječima, Mađarska će slijediti primjer Austrije te će se postupno otvarati škole i tvrtke, a u doglednoj budućnosti čak i barovi.

Institut GKI je objavio da će nakon gubitka 60.000 radnih mjesta u ožujku, u travnju posao izgubiti još 100.000 ljudi, što je težak udarac za zemlju od 10 milijuna stanovnika u kojoj je nezaposlenost bila godinama rekordno nisko, a gospodarstvo je strelovito raslo. Orbán je kazao da bi bio sretan s gospodarskim rastom oko nule.

Naknada za nezaposlene traje tri mjeseca, a Orbán se nada da će se gospodarstvo, kada taj rok istekne, vratiti na prijašnju razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close