Novi problem u Njemačkoj: Nema tko naslijediti tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2024. u 13:17
Foto: Pixabay

Pritom se očekuje da će se problem samo pogoršati.

U Njemačkoj vlasnici malih i srednjih poduzeća sve više nemaju kome povjeriti upravljanje firmom – trenutno gotovo trećina vlasnika ima najmanje 60 godina i traži nasljednika, piše dpa, a prenosi Biznisinfo.ba

Udio poduzetnika koji traže nekoga tko bi preuzeo vođenje njihovog poslovanja skočio je s 35 na 41 procenat u proteklih šest godina, pokazalo je novo istraživanje njemačke državne razvojne banke KfV. Pritom se očekuje da će se problem samo pogoršati.

Fritzi Köhler-Geib, glavna ekonomistica KfV-a izjavila je da je jaz u sektoru malih i srednjih poduzeća raste.

“Demografske promjene su takve da se povećava broj starijih poduzetnika koji razmišljaju o potencijalnom nasljedniku”, rekla je Köhler-Geib.

Naime, natalitet pada, dok najmnogoljudnija generacija baby boomera polako odlazi u mirovinu. Osim toga, generalno slabi interes mladih za pokretanje ili preuzimanje posla.

Samo do kraja ove godine oko 224.000 vlasnika malih i srednjih poduzeća planira otići u mirovinu, to je šest posto među 3,81 milijuna njemačkih kompanija s do 500 milijuna eura godišnjeg prometa, prenio je Glas Srpske.

U prvoj polovini prošle godine gotovo tri četvrtine anketiranih vlasnika reklo je da teško pronalaze nasljednika.

Manji dio ispitanika, njih oko 30 posto, glavnu prepreku primopredaji posla vidi u troškovima birokratskih zahtjeva, zatim u pravnom labirintu, njih 28 posto, te financijskim problemima, njih 16 posto. Anketa je omogućila više izbora.

Mnogi vlasnici se stoga odlučuju ugasiti, do kraja ove godine to namjerava učiniti 97.000 poduzetnika ili njih tri posto. Među njima 63 posto ima obitelj iz koje nitko ne želi da nastavi posao.

Pritom većina ispitanika, njih 57 posto, kaže da želi da tvrtka ostane u okvirima obitelji, a 43 posto spremno ju je prepustiti drugom poduzetniku, 28 posto spremno je tvrtku prepustiti nekom od zaposlenih, a 21 posto suvlasniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close