Nova prijetnja šefa ruske svemirske agencije

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2022. u 10:45
Foto: Pixabay

SAD nastavlja podržavati međunarodnu svemirsku suradnju vlada.

Rusija kaže da će prekinuti suradnju s drugim državama na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dok im se ne ukinu nametnute sankcije, piše Zimo.

Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, objavio je na Twitteru da je obnova normalnih odnosa između partnera na ISS-u i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje nezakonitih sankcija.

U prevedenim verzijama svojih tvitova Rogozin kaže da se žalio na sankcije u pismima NASA-i, Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), kao i Kanadskoj svemirskoj agenciji (CSA). Rogozin je također objavio slike onoga što se čini kao odgovor svake zemlje.

CSA je potvrdila autentičnost pisma za The Verge, ali je odbila dati bilo kakav komentar. Verge se također obratio NASA-i i ESA-i, ali odgovore od tih agencija zasad nisu dobili.

SAD nastavlja podržavati međunarodnu svemirsku suradnju vlada, posebno one aktivnosti povezane s upravljanjem ISS-om s Rusijom, Kanadom, Europom i Japanom. Nove i postojeće američke mjere kontrole izvoza i dalje omogućuju suradnju između SAD-a i Rusije kako bi se osiguralo kontinuirano sigurno djelovanje ISS-a, stoji u pismu koje je potpisao NASA-in administrator Bill Nelson.

Čini se da CSA ima sličan odgovor na Rogozinov zahtjev. Mogu vas uvjeriti da Kanada nastavlja podržavati program ISS-a i da je posvećena njegovim sigurnim i uspješnim operacijama, ističu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo neka prekidaju…ostat će nebitna izolirana i zaostala država

New Report

Close