Poskupljenjima se ne nazire kraj: Evo koje ćemo važne namirnice uskoro plaćati više

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2022. u 10:19
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uskoro bi moglo poskupjeti i vino.

Loša vijest za vozače koji tek planiraju nabaviti nove gume je što će one vjerojatno biti skuplje. I to 15 do 20 posto, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Razloga je mnogo. Cijena sirovine kaučuka porasla je zbog pandemije. Trećina čađe, odnosno ugljikovog praha koji je potreban za proizvodnju guma dolazi iz Rusije, a tu je i porast cijene energenata koji utječe i na proizvodnju i na transport guma.

I cijena WC papira poskupila je i do 30 posto. Većina proizvođača već je podigla cijene, a neki će to učiniti ovaj mjesec.

Rezultat je to porasta cijena celuloze uzrokovane skupim energenatima. Naime, bale celuloze koje dolaze u tvornice WC papira rade se zagrijavanjem čipsa od drveta na iznimno visokim temperaturama koje se postižu korištenjem plina.

Uskoro bi moglo poskupjeti i vino – i to ne zbog poljoprivrednih utjecaja koliko zbog ambalaže. Neki vinari već najavljuju poskupljenje i do 20 posto.

I riba postaje sve veći luksuz, ne samo svježa već i ona – u konzervi.

Cijena kilograma konzerviranih sardina skuplja je od teletine i junetine, a skuša i tuna iz konzerve po kilogramu su skuplji i od pršuta, piše Dnevnik.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close