Nova njemačka pošiljka Kijevu: 40 oklopnih transportera Marder, 25 Leoparda te novi sustavi Patriot

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2023. u 13:02
FOTO: REUTERS/Fabian Bimmer

Njemačka će Ukrajini poslati novi paket naoružanja u vrijednosti od 700 milijuna eura, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius uoči NATO samita u Vilniusu u utorak.

„Njemačka će Ukrajini staviti na raspolaganje daljnjih 40 oklopnih transportera Marder, 25 Leopard I tenkova te nove sustave protuzračne obrane Patriot“, rekao je Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) uoči odlaska u Vilnius.

Osim ovog naoružanja, planirana je i isporuka veće količine streljiva, dronova kao i logističke opreme.

„Njemačka ovim paketom pridonosi ukrajinskoj izdržljivosti u obrambenoj borbi protiv ruskog napada“, rekao je Pistorius.

Njemački ministar obrane je rekao kako Njemačka, s obzirom na povećane potrebe NATO partnera, tjedno stavlja na raspolaganje i dva leta zračnih transportera.

Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) i Boris Pistorius će odmah na početku samita u Vilniusu i službeno objaviti novi vojni paket za Ukrajinu.

Njemačka je od početka ruskog napada na Ukrajinu odobrila 3,9 milijardi eura za isporuke za koje je potrebna dozvola njemačke vlade, pri čemu se uglavnom r1adi o naoružanju.

Isporuke za koje nije potrebno odobrenje, poput sanitetske pomoći, tu nisu uračunate.

Nakon SAD-a, Njemačka je najveći dobavljač oružja Ukrajini.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja 38 posto Nijemaca ne podržava isporuku oružja u ovom obujmu, dok 18 posto smatra da bi Ukrajini trebalo slati još više naoružanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close