Njemačka kancelarka odabrala automobil stranog proizvođača kao službeni

Autor: Darko Bičak , 29. siječanj 2020. u 11:24
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Za taj potez je njemačka vlada čak morala promijeniti regulativu koja je do sada dopuštala da u obzir za vladine limuzine dođu samo tradicionalni njemački proizvođači.

Njemačka vlada je odobrila da električni automobil Tesla postane službeno vozilo u kojem će se voziti najviši dužnosnici te zemlje, uključujući i kancelarku Angelu Merkel. Naime, radi se o izmjeni regulative koja je do sada dopuštala da u obzir za vladine limuzine dođu samo tradicionalni njemački proizvođači – Daimler (Mercedes), Audi, BMW te Volkswagen.

Kao konkretan razlog je istaknuta bojazan da tradicionalni njemački proizvođači automobila neće u kratkom razdoblju zadovoljiti stroge ekološke zahtjeve na svojim premium automobilima te se zbog toga tražila prigodna zamjena. Iz Berlina pojašnjavaju također i da je godišnji trošak Tesle jednak ili čak i manji od premium uzdanica njemačkog automobilskog trojstva (Audi je dio VW grupe).

Drugi pak ističu da je na odluku vlade u Berlinu veliki utjecaj imala i odluka Tesle da u Berlinu sagradi svoju mega-tvornicu električnih automobila, prvu u Europi, u kojoj će se od 2021. proizvoditi 150 tisuća vozila u prvo vrijeme, što bi za koju godinu trebalo porasti na više od pola milijuna vozila godišnje. Očekuje se da će radno mjesto u Teslinoj mega-tvornici naći 8000 Nijemaca. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nijemaca ili građana Njemacke? Opet polupismenost novinara…

New Report

Close