Niz tvrtki ponudilo novac za obnovu Notre Dame

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2019. u 21:59
U požaru se urušilo krovište i toranj katedrale/REUTERS

Privatni sektor donira 400 milijuna eura.

Najbogatije francuske obitelji u čijem su vlasništvu poznate kompanije iz industrije luksuza obećale su donirati stotine milijuna eura za obnovu pariške katedrale Notre Dame stradale u velikom požaru.

Obitelj Arnault, vlasnici Louis Vuitton Möet Hennessyja (LVMH), obećala je donirati 200 milijuna eura, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

"Obitelj Arnault i LVMH grupa, u solidarnosti s ovom nacionalnom tragedijom, povezani su s obnovom ove izvanredne katedrale, simbola Francuske, njezine baštine i njezina jedinstva", izjavila je obitelj.

Obitelj Pinault u čijem je vlasništvu kompanija Kering koja, između ostaloga, posjeduje brendove Gucci i Yves Saint Laurent, najavila je uplatu 100 milijuna eura. Francois Henri Pinault je pojasnio kako će novac donirati putem svoje holding kompanije Artemis.

Obiteljima Arnault i Pinault pridružila se i naftna kompanija Total koja će također uplatiti 100 milijuna eura. U obnovu jednog od simbola Pariza uključit će se cijela nacija, najavio je u utorak rano ujutro predsjednik Emmanuel Macron.

Valérie Pécresse, čelnica regije Île-de-France, izjavila je kako će lokalna vlast dodijeliti 10 milijuna eura pomoći za izvanredne slučajeve kako bi nadbiskupija mogla početi s prvim radovima na obnovi. "Ova obnova očito će stajati vrlo mnogo", kazala je Pécresse za Radio Classique.  

Komentirajte prvi

New Report

Close