Ni karantena ne pomaže: Imaju rekordan broj mrtvih i zaraženih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2020. u 10:06
FOTO: REUTERS/Loren Elliott

Daljnja ograničenja kretanja bila bi udarac gospodarstvu koje već je u prvoj recesiji u 30 godina, međutim neuspjeh obuzdavanja najnovije epidemije dugoročno bi nam gospodarski više naštetilo.

Australija je zabilježila najsmrtonosniji dan u pandemiji koronavirusa u četvrtak s najmanje 13 umrlih i više od 700 novozaraženih, uglavnom u državi Victoriji, gdje je vlada naredila da svi stanovnici na otvorenome moraju nositi zaštitne maske.

U cijeloj zemlji je od koronavirusa umrlo ukupno 189 ljudi, više od polovice u Victoriji, drugoj po broju stanovnika, te u glavnom gradu Melbourneu, rekao je australski premijer Scott Morrison.

Australija se ponosila brzim uspjehom u obuzdavanju pandemije covida-19, no drugi val koji je u Victoriji počeo prošli mjesec prisilio je Melbourne na karantenu te izazvao širenje u drugim područjima, uključujući Sydney.

“Sada smo u karanteni (u Melbourneu) već nekoliko tjedana, ali nismo postigli rezultate za koje smo se nadali, pa je nedvojbeno da su nužne daljnje mjere”, rekao je Morrison novinarima, podržavši ograničenja viktorijske vlade.

“U nekim danima pobjeđuje virus, u nekima mi. Ali mislim da moramo biti oprezni da ne skliznemo u ideju kako postoji neki zlatni imunitet koji Australija ima u odnosu na virus”, dodao je.

Daljnja ograničenja kretanja bila bi udarac gospodarstvu koje već je u prvoj recesiji u 30 godina, međutim neuspjeh obuzdavanja najnovije epidemije dugoročno bi nam gospodarski više naštetilo”, istaknuo je Morisson.

Viktorijski premijer Daniel Andrews rekao je da bi od nedjelje svi stanovnici u zemlji od 6 milijuna ljudi na otvorenome trebali nositi maske, čime se proširuje mjera koja već jest na snazi u Melbourneu.

Proširio je i mjere socijalne distance pa stanovnici zajednica jugozapadno od Melbournea više ne smiju primati posjete u svoje domove od četvrtka navečer.

Kafići, pabovi i restorani ipak će ostati otvoreni, jer se ocjenjuje da se može kontrolirati provedba mjera fizičke distance.

Od početka pandemije u Australiji je potvrđeno 16.298 slučajeva zaraze.

Andrews je rekao da se u najnovijem porastu broja zaraženih većina slučajeva odnosi na poznata žarišta poput domova za starije, a broj zaraženih kojima se ne može ući u trag “mnogo je manji”.

Komentirajte prvi

New Report

Close