Nevladine udruge ruše projekt Porto Skadar Lake

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2016. u 22:00
Očekuje se dolazak 150.000 registriranih turista godišnje

Crnogorske nevladine udruge tvrde da projekt služi samo za stjecanje dobiti investitoru, dok će zaštićeni prostor biti trajno devastiran.

Vlada mora izbaciti iz svih planova megalomanski projekt Porto Skadar Lake u Nacionalnom parku Skadarsko jezero (NPSJ), jer služi samo za stjecanje dobiti stranom investitoru, dok će taj zaštićeni prostor biti trajno devastiran. To je zatražilo 13 crnogorskih nevladinih udruga, koje su u mišljenju na izradu Prostornog plana posebne namjene za NPSJ ukazali na problematičnost gradnje turističkog naselja od gotovo 35.000 četvornih metara. Za taj projekt je francuski poduzetnik Lionel Sonigo, odnosno njegova kompanija Montenegro Resort Company (MRC), prošle godina dobila građevinsku dozvolu, javlja list Vijesti.

Eko selo s pet zvjezdica
"Sonigo je ranije bio vlasnik nekoliko kompanija u Poljskoj, Srbiji i na Floridi koje su se bavile maloprodajom i sve su u međuvremenu zatvorene", navodi se u mišljenju 13 nevladinih udruga. Sličan dopis grupa građana iz Virpazara poslala je na više međunarodnih adresa.  Dozvolu Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem je čelu Branimir Gvozdenović, za gradnju hotelskog eko resorta koji se nalazi na ušću Rijeke Crnojevića u Skadarsko jezero Sonigo je dobio nakon što je vlada 2014. usvojila Državnu studiju lokacije Mihailovići.

 

20,9milijuna

eura iznosio bi ukupan prihod države od projekta

U studiji se navodi da lokacija Mihailovići pripada zoni NP Skadarsko jezero i "ima izuzetne razvojne potencijale, predstavlja idealnu lokaciju za ekološke turističke smještajne kapacitete, koji se nalaze u SKLOPU dva turistička kompleksa koja će se osnovati na načelu eko sela s pet zvjezdica". Objašnjava se da bi se gradilo na načelima tradicionalne gradnje tipične za crnogorska sela tog dijela zemlje, da su planirane dvije prometnice, te da će ispuštanje otpadne vode biti onemogućeno jer će svaki objekt pročišćavati otpadne vode pomoću biljaka, te će se voda vraćati u bazen. Ukupan prihodi države od projekta Porto Skadar Lake iznosio bi 20,9 milijuna eura, a bilo bi zaposleno 180 stalnih i jednak broj sezonskih radnika.

Vile bi se prodavala po cijeni od 3000 do 6000 eura po kvadratu, tako da bi se moglo očekivati da će samo od te prodaje PDV iznositi 7,8 milijuna eura. U odluci vlade o donošenju novog prostornog plana NPSJ-a, navodi se da Skadarsko jezero kao područje posebnih prirodnih vrijednosti predstavlja nacionalno dobro i kao prioritet se postavlja očuvanje temeljnog fenomena ovog područja, tj. zaštite prirodnih odlika i graditeljskog nasljeđa, te kontrolirano korištenje resursa i razvoj na načelima održivosti i dobrih praksi sličnih područja u Europi. 

Sonigo: Sve je ekološki
Međutim, Nataša Kovačević, izvršna direktorica crnogorske nevladine udruge Green Home, navodi da se daje prednost scenariju prema kojem bi došlo do dvostrukog povećanja broja turista, što bi značilo oko 150.000 registriranih gostiju godišnje. "To znači izgradnju brojnih turističkih ležajeva u netaknutim područjima, dok o negativnom uticaju na bioraznolikost, okolišne i pejsažne vrijednosti, nadležne institucije nemaju podatke", rekla je Kovačević. Investitor Sonigo, s druge strane, tvrdi da je projekt potpuno ekološki, te je pozvao sve nevladine udruge koje mu se protive da kažu što još treba uraditi. 

Ponuda iz Azerbajdžana

Most i obilaznica za 175 miljuna eura
Predstavnici Azerbajdžana ponudili su crnogorskoj vladi gradnju mosta Verige koji bi spajao dvije obale na najužem dijelu Bokokotorskog zaljeva i obilaznicu oko Tivta za 175 milijuna eura, što bi vlada financirala kreditom koji bi Azerbajdžan dao s kamatom od tri posto, s rokom otplate od 15 godina i počekom od pet godina. Ažerbajdžanci traže da ih vlada oslobodi plaćanja poreza, carina, trošarina i taksi, kao i podizvođače. Nositelj kredita bilo bi crnogorsko državno poduzeće Monteput, a u slučaju da on ne može otplaćivati rate kredit bi vratila vlada. O uvjetima koje su ponudili Azerbajdžanci i konačnoj ponudi pregovarat će stručni timovi dvije države. Da bi se posao realizirao bit će nužna izmjena međudržavnog Sporazuma o gospodarskoj saradnji ili donošenje posebnog zakona, pišu Vijesti. Informaciju o poslu s Azerbajdžanom za vladu je pripremilo Ministarstvo prometa i pomorstva kojim rukovodi ministar Ivan Brajović koji je voditelj crnogorskog stručnog pregovaračkog tima koji ima 13 članova. Crnogorska strana ponudila je da Monteput, ili neko novoosnovano poduzeće koje će potpuno biti u vlasništvu države, bude nositelj zaduženja, pri čemu bi jamstva bila zalog u imovini i komercijalna funkcija tunela Sozina. "Kada je riječ o drugom preduvjetu, ponuđena opcija odnosi se  na izmjene aneksa sporazuma o gospodarskoj suradnji dviju država. Polazeći od člana tri Zakona o javnim nabavama bilo bi omogućeno da se bez natječajne procedure izravno može angažirati azerbajdžanska kompanija, dok bi vlada imenovala tvrtku koja bi uime države bila zadužena za realizaciju projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close