Netflix iznenadio s brojem korisnika, ali ga ove godine ‘stišću’ Disney i Apple

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2020. u 22:00
Dobit skočila sa 134 na 587 milijuna dolara/REUTERS

Nakon povećanja broja pretplatnika za 8,76 milijuna, servis za video streaming najavio tešku poslovnu godinu.

Rast broja inozemnih korisnika pomogao je Netflixu u ispunjavanju očekivanja za četvrto tromjesečje, no kompanija je priznala kako će 2020. biti vrlo izazovna za njezino poslovanje.

Neto porast broja pretplatnika iznosio je 8,76 milijuna što je izvršni direktor Reed Hastings ocijenio "jednostavno fantastičnim". Očekivanja su sugerirala da će Netflixove serije i filmove gledati novih 7,63 milijuna pretplatnika.

Servis za video streaming nadmašio je očekivanja i po pitanju prihoda. Dok su analitičari očekivali 5,45 milijardi dolara, ukupno je uprihođeno 5,5 milijardi dolara.

Osim toga, značajno je povećana i dobit. Umjesto 134 milijuna dolara odnosno 30 centi po dionici prije godinu dana, u četvrtom kvartalu Netflix je zabilježio neto dobit od 587 milijuna dolara, odnosno 1,30 dolara po dionici.

Prvi put kompanija je objavila i podatke o rastu broja korisnika po regijama. Tako je u Aziji – najbrže rastućoj regiji – zabilježeno povećanje od 1,75 milijuna pretplatnika, a u Južnoj Americi dodatnih 2,04 milijuna.

Međutim, ove godine neće biti lako doći do novih korisnika s obzirom na sve snažniju konkurenciju. Disney+ i Apple TV+ započeli su s radom u studenom.

Appleova usluga dostupna je u preko 100 država dok Disney – nakon SAD-a, Kanade, Australije i Novog Zelanda – dolazi krajem ožujka u Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Italiju, Irsku, Španjolsku, Švicarsku i Austriju. Obje usluge jeftinije su od Netflixa koji je dostupan u preko 190 država svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close