Nestle i Colgate povezani s tvrtkom optuženom za nelegalno krčenje Amazonije

Autor: Ana Blašković , 07. veljača 2024. u 22:01
Foto: Shutterstock

Ocho Sur i povezane tvrtke posjekle više od 130 kvadratnih kilometara prašume u Peruu.

Nestle, Kellogg’s i Colgate neke su među najvećim globalnim kompanijama koje su palmino ulje, sastojak u nizu proizvoda od šampona do čokolada, nabavljale iz Perua, proizvedeno iz biljaka uzgojenih na poljima uništene amazonske prašume. Dobavljač Ocho Sur, iza koje stoji kapital sjevernoameričkih ulagača, i povezane tvrtke iskrčile su više od 130 kvadratnih kilometara (površina dva Manhattana) u regiji Ucayali, jednom od najbolje očuvanih područja prašume u Peruu, a većina uništenja dogodila se od 2012., ističe neprofitna Agencija za istraživanje okoliša (EIA) u izvješću.

Upitan o navodima iz izvješća, Ocho Sur je Reutersu rekao da su neprofitne organizacije pokušale naštetiti njegovom ugledu lažnim optužbama te da je imao potrebne ekološke dozvole otkako je kupio zemljište 2016. Tvrtka je dodala da od tada nije proširila površine svojih plantaža već je pošumila područja bez šumskog pokrivača.

Mutne veze

“Ocho Sur podržava svoju predanost bioraznolikosti i očuvanju šuma”, prenosi Reuters. Riječ je o privatnoj tvrtki u podupiru sjevernoamerički investitori, navodi se na njezinoj web stranici. U priopćenju iz prošle godine, tvrtka odbacuje da je krčila dodatno zemljište.

300 vrsta

drveća raste u tom dijelu zapadne Amazonije

Istrage organizacija za zaštitu prirode ispituju često mutne veze između krčenja šuma, jednog od najvećih faktora klimatskih promjena, i hrane na tanjurima potrošača, napominje Reuters.

Od 2020. Neprofitne organizacije poput Greenpeacea i Mighty Eartha povezale su supermarkete, trgovce žitaricama, kompanije koje pakiraju meso s krčenjem šuma u Amazoniji pokušavajući vršiti pritisak na kompanije da svoje nabavne lance učine održivima. Za razliku od Ocho Sura, Colgate-Palmolive i Kellanova, krovna kompanija brendova Kellogg’s, opreznije su komentirali izvješće rekavši da će istražiti navode. Švicarski Nestle rekao je da istražuje optužbe čim se pojave, no odbio je konkretno komentirati Ocho Sur.

Krčenje prašume u regiji Ucayali nagriza biološki najraznolikije dijelove amazonske prašume, blizu granice gdje se ona susreće s Andama, kaže Yadvinder Malhi, ekolog sa Sveučilišta u Oxfordu koji nije bio uključen u EIA izvješće. “Ovo je vjerojatno najuspješniji motor evolucije na planeti Zemlji”, ilustrira Malhi spomenutu regiju. Dodaje da u tom području raste oko 300 vrsta drveća, a regija je dom, između ostalih, ugrožene vrste majmuna i divovskih mravojeda.

Nepovoljno za soju i rančeve

Oko 300 vrsta drveća može se naći na jednoj parceli tamošnje prirodne prašume, rekao je Malhi. Regija je također dom ugroženih peruanskih majmuna pauka i ugroženih divovskih mravojeda. Područje zapadne Amazonije je previše vlažno, a tlo presiromašno za rančeve stoke ili farme soje nauštrb kojih je opustošena Amazonija na istoku. No, ti uvjeti pogodni su za palmino ulje.

U vrijeme koje se navodi u izvješću krčenje bi bilo nezakonito budući da tvrtke nisu provele odgovarajuću studiju tla i ishodile dozvole za prenamjenu zemljišta, navodi EIA. Inače, Kongres Perua u siječnju je retroaktivno legalizirao krčenje šuma diljem zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close