FOTO: NASA objavila prvu fotografiju s površine Marsa

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2018. u 09:41
Foto: Reuters

Time je završilo putovanje od Zemlje koje je trajalo šest mjeseci i bilo dugo 548 milijuna kilometara, nakon lansiranja u svibnju iz Kalifornije.

NASA-ina bespilotna letjelica InSight u ponedjeljak je sigurno sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost tog planeta.

NASA je objavila i novu fotografiju koja prikazuje površinu Marsa.

Odmah po slijetanju InSight je snimio i prvu fotografiju s Marsa te je poslao u središnjicu NASA-e. Prva fotografija sonde prikazuje zagonetan pogled na planet, dok se u daljini vidi horizont. Također se vidi i dio sonde i nakupina čestica prašine koje su se skupile na poklopcu iznad kamere.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Angelesa objavili su da uspješno slijetanje potvrđuju signali poslani Zemlji s jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani uz InSight i koji su letjeli pored Marsa na koji je letjelica stigla oko 21 sat po hrvatskom vremenu.

Članovi nadzornog tima misije odahnuli su i s oduševljenjem primili podatke koji su pokazali da je letjelica preživjela opasno spuštanje na površinu Marsa.

Time je završilo putovanje od Zemlje koje je trajalo šest mjeseci i bilo dugo 548 milijuna kilometara, nakon lansiranja u svibnju iz Kalifornije.

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat.

Potom su 123 kilometara dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središtu puste ravnice poznate kao Elysium Planitia koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

InSight će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvjetlio misterije o Marsovu postanku, što bi potom moglo razjasniti i podrijetlo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarnjem krugu Sunčevog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close