Nakon višemjesečnih pregovora Lufthansa kupuje udio u posrnulom talijanskom avioprijevozniku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. svibanj 2023. u 13:04
Foto: Reuters

Prema talijanskom ministarstvu financija, kompanija trenutno ima 71 avion i u ovoj bi godini trebala povećati prihod na 2,5 milijardi eura.

Njemačka Lufthansa postigla je s talijanskom vladom dogovor o kupnji 41 posto udjela u ITA Airwaysu kroz dokapitalizaciju koju će podržati i Rim.

ITA je osnovana 2020. godine na temeljima restrukturirane Alitalije koju je vlada u Rimu nacionalizirala nakon uzaludne potrage za kupcem.

Nakon višemjesečnih pregovora Lufthansa je u četvrtak navečer objavila da je s vladom u Rimu postigla dogovor prema kojem će dokapitalizirati ITA-u i zauzvrat postati vlasnik 41 posto udjela.

Lufthansa će talijanskoj kompaniji osigurati 325 milijuna eura, a talijanska država dodatnih 250 milijuna eura.

Njemačkom prijevozniku pripala je i opcija kupnje preostalog udjela, po cijeni koja će ovisiti o poslovnim rezultatima.

Ugovori će biti zaključeni “uskoro”, a talijanski mediji izvijestili su početkom tjedna da bi Rim još neko vrijeme mogao zadržati pet do 10 posto udjela u ITA-i kako bi osigurao pristup važnim informacijama i utjecaj na poslovne odluke.

Kada se ITA oporavi, Luftansa bi, po medijskim izvješćima, mogla uložiti još 500 milijuna eura za dodatnih 50 do 55 posto dionica.

Lani je talijanski prijevoznik poslovao s gubitkom od 486 milijuna i prihodom nešto manjim od 1,6 milijardi eura, pripisavši slabi rezultat posljedicama pandemije, višim troškovima goriva zbog rata u Ukrajini i nepovoljnom tečaju eura prema dolaru.

Prema talijanskom ministarstvu financija, kompanija trenutno ima 71 avion i u ovoj bi godini trebala povećati prihod na 2,5 milijardi eura. Do 2027. flota bi trebala narasti na 94 aviona i dosegnuti prihod od 4,1 milijardu eura.

Dogovorenu transakciju moraju odobriti nadležni regulatori, a Europska komisija posebno će pozorno analizirati potencijalni monopol u zračnim lukama u Rimu i Milanu, ističe njemačka agencija dpa.

ITA je preuzela letove Alitalije i prava na slijetanje i polijetanje i brend, ali nije njezin pravni nasljednik.

Komentirajte prvi

New Report

Close