Nakon 50 godina u stečaj odlazi poznata njemačka tvrtka

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2023. u 13:21
Foto: Pixabay

Tvrtka je poznata po širokoj ponudi krovnih kutija i dodataka za udobnost kao što su zaštitne folije ili središnji nasloni za ruke.

Nakon više od 50 godina djelovanja u stečaj odlazi poznata tvrtka krovnih nosača i kutija Kamei sa sjedištem u Wolfsburgu. Tvrtka se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, piše Fenix magazin. 

Kako izvještava “WirtschaftsWoche”, Kamei GmbH & Co. KG podnio je zahtjev za nesolventnost na Okružnom sudu u Wolfsburgu.

Privremenim stečajnim upraviteljem imenovan je Justus von Buchwaldt, odvjetnik iz odvjetničkog društva BBL specijaliziran za restrukturiranje i stečajne postupke. Von Buchwaldt je potvrdio ovaj razvoj događaja i naglasio da će se poslovanje nastaviti nepromijenjeno unatoč nelikvidnosti. Narudžbe će se obrađivati ​​kao i obično, proizvodnja i isporuka će se nastaviti.

Kamei je jedan od najcjenjenijih i najtradicionalnijih brendova u području auto opreme. Tvrtka je poznata po širokoj ponudi krovnih kutija i dodataka za udobnost kao što su zaštitne folije ili središnji nasloni za ruke.

Obiteljsku tvrtku 1952. godine osnovao je Karl Meier, bivši dizajner interijera u Volkswagenu. Počeci su bili usmjereni na dodatke za interijer, a proizvod “snooze roll” brzo se razvio u prvi sigurnosni naslon za glavu na svijetu. Meier je reagirao na nestabilan stil vožnje VW Bube i razvio “dubinsku kontrolu”, preteču spojlera.

Porijeklo današnje uobičajene krovne kutije također seže do Kameija. Marka je dizajnirala inovativnu zaštitnu navlaku bez preklopa s nosačem za prtljagu, koja se smatra pretečom moderne krovne kutije. Ovaj je proizvod izazvao ogroman interes, a krovne kutije koje su uslijedile postale su Kameijeva glavna kategorija proizvoda. Tvrtka je nedavno ostvarila prodaju od oko šest milijuna eura s 42 zaposlenika, pri čemu je Volkswagen grupa najveći kupac.

Kamei financijske poteškoće prvenstveno objašnjava povećanim materijalnim troškovima zbog rata u Ukrajini. Kašnjenja u lansiranju novih proizvoda na tržište i teški pregovori o cijenama s proizvođačima automobila dodatno su pogoršali situaciju. Slaba situacija s narudžbama, posebice u inače prometnoj ljetnoj sezoni, dodatno je pogoršala situaciju.

Privremeni stečajni upravitelj iz Buchwaldta i njegov tim imaju zadatak stabilizirati poslovanje i istražiti mogućnosti restrukturiranja. Spas bi se mogao postići ulaskom investitora ili detaljnim planom insolventnosti. Von Buchwaldt je istaknuo jasan cilj restrukturiranja i namjeru da se Kamei izvede iz krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close