Najviše jedu i spavaju, a među najrazvijenijim su državama svijeta

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2022. u 11:13
Foto: Unsplash

Ipak, zbog sve većeg korištenja mobitela i laptopa, tj. više vremena provedenog pred ekranom, posljednjih godina i njihove se navike mijenjaju.

Prema istraživanjima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja se provode u razvijenim zemljama, jedna nacija posebno se ističe u svojim hedonističkim navikama: spavanju i uživanju u hrani, piše Punkufer.

Premda podaci iz godine u godinu variraju, nekako se baš oni uvijek nađu pri vrhu. A zanimljivo je i to da se često nalaze i na popisima najproduktivnijih zemalja razvijenog svijeta.

Riječ je o Francuzima, čini se, najodmornijoj naciji s popisa. U prosjeku spavaju skoro devet sati dnevno, a u to je uključen i popodnevni odmor. Ovo je više od brojnih drugih nacija, naročito Japanaca i Koreanaca koji spavaju najmanje.

Na Mediteranu su siesta tj. sporiji ritam svetinja neodvojiva od ideje zdravog i harmoničnog života, a čini se da Francuzi drže do svoje reputacije hedonista i vrsnih gurmana. Nakon njih na redu su Amerikanci, a tek onda dolaze Španjolci.

Kada je u pitanju hrana, Francuzi provode čak dva sata dnevno za stolom. Možda se ne čini mnogo, ali sjetite se da je u razvijenim zemljama brza hrana i obrok s nogu odavno zamijenio tradicionalna druženja i uživanje za stolom.

Brojne francuske tvrtke zatvaraju se na dva do četiri sata svakog poslijepodneva kako bi radnici imali priliku odmoriti i provesti vrijeme ručka s obitelji ili prijateljima.

Također, nije im strana ni tjelovježba, pa makar se radilo o nekim laganim i kućnim “običnim” vježbama poput čučnjeva ili sklekova tijekom dana (bez odlaska u teretanu). Ovo sigurno utječe i na kvalitetu sna.

Oči svijeta uperene su u Francusku u nadi da ćemo iz nje dobiti najbolje savjete, bilo da je riječ o modi, hrani ili vinima. No, čini se kako su i Francuzi u posljednje vrijeme počeli gubiti bitku s tehnologijom. Zbog sve većeg korištenja mobitela i laptopa, tj. više vremena provedenog pred ekranom, posljednjih godina i njihove se navike mijenjaju.

Tako i Francuzi sve manje spavaju, a ako je dotle došlo – stvarno je vrijeme da se svi malo zapitamo i okrenemo zdravijim navikama.

Komentirajte prvi

New Report

Close