Prva europska država koja zabranjuje korištenje riječi poput ‘odrezak’, ‘burger’ ili ‘kobasica’ za ove prehrambene proizvode

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2022. u 14:00
Uredba o zabrani stupit će na snagu u listopadu/Reuters

Zabrana, oko koje su se tamošnji političari složili još 2020. godine, stupit će na snagu u listopadu.

Francuska će postati prva europska država koja će zabraniti korištenje riječi poput “odrezak”, “burger” ili “kobasica” za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi Deutsche Welle službenu uredbu objavljenu krajem prošloga tjedna.

Zabrana, oko koje su se tamošnji političari složili još 2020. godine, stupit će na snagu u listopadu.

“Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalnu povezanu s mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svijetu i koji u suštini nisu usporedivi”, pojašnjava se u uredbi.

Ova će se regulativa primjenjivati samo na proizvode iz Francuske, a najveća udruga poljoprivrednika u zemlji, FNSEA, smatra kako uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata uvoznoj robi da bude tako deklarirana.

FNSEA smatra kako slična odredba treba biti uvedena na europskoj razini. Međutim, Europska komisija takav je prijedlog odbila prije dvije godine. Neki pojmovi, poput “maslaca”, “mlijeka” i “sira”, već su zaštićeni na europskoj razini i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.

Međutim, “burger” može imati i svoju biljnu alternativu. Tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda snažno je poraslo posljednjih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close