Najveće curenje tajnih dokumenata ikad: Razotkriveno ogromno bogatstvo svjetskih lidera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2021. u 08:37
Foto: Unsplash

Češki premijer Andrej Babiš uložio je 22 milijuna dolara u tvrtke koji su poslužile za financiranje kupnje dvorca Bigaud na jugu Francuske.

Brojni čelnici, među kojima češki premijer, jordanski kralj i predsjednici Kenije i Ekvadora skrivali su imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, pokazala je istraga koju je u nedjelju objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Istraga u kojoj je sudjelovalo 600 novinara nazvana “Pandora Papers” i temelji se na oko 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge, razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki.

Prema tim dokumentima, jordanski kralj Abdulah II. osnovao je najmanje tridesetak takvih kompanija u poreznim oazama i preko njih kupio 14 luksuznih nekretnina u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji za više od 106 milijuna dolara.

Češki premijer Andrej Babiš uložio je 22 milijuna dolara u tvrtke koji su poslužile za financiranje kupnje dvorca Bigaud na jugu Francuske.

Ekvatorski predsjednik Guillermo Lasso uložio je sredstava u dva trusta čije se sjedište nalazi u Južnoj Dakoti.

ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na britanskim Djevičanskim otocima.

Među njima su i kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar.

Pojavljuju se i imena bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je kupio nekretninu u Londonu preko tvrtke u inozemstvu te bivši francuski ministar i nekadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn. Dokumenti povezuju ruskog predsjednika Vladimira Putina s nekretninama u Monaku.

U većini zemalja ti se postupci ne mogu procesuirati, ali je ICIJ usporedio govore političara protiv korupcije s njihovim ulaganjem u porezne oaze.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je više puta izjavio da se spreman boriti se protiv korupcije i obvezao državne dužnosnike na transparentnost u vezi njihove imovine.

Ali “Pandora Papers” otkrivaju da kenijski predsjednik posjeduje zakladu u Panami, a nekoliko članova njegove obitelji više od 30 milijuna dolara na offshore računima.

Među uključenim medijima je i portal Oštro koji je najavio “da će u idućim tjednima objavljivati priče o najistaknutijim osobama čiji su se poslovi našli u Pandorinim dokumentima”.

Američki centar za javni integritet osnovao je 1997. ICIJ koji je postao neovisan entitet 2017. godine.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara neovisna je međunarodna mreža sa sjedištem u Washingtonu, s više od 200 novinara i 100 medijskih organizacija u više od 70 zemalja.

ICIJ je postao poznat u travnju 2016. nakon objave “Panama Papersa”, istrage na temelju oko 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke.

Tada su otkrili skrivenu imovinu tisuća klijenata Mossack Fonsece, među kojima su neke slavne osobe. Objava je izazvala ostavku islandskog premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona i šefa pakistanske vlade Nawaza Sharifa.

U studenom 2017. ICIJ je objavio “Paradise Papers” koji se temelji na novom nizu dokumenata iz druge financijske tvrtke, Appleby.

Među poznatim imenima te istrage o potezima skrivanja imovine i izbjegavanja poreza su princ Charles, prvak Formule 1 Lewis Hamilton i tvrtka Nike.

Komentirajte prvi

New Report

Close