Najveća europska banka objavila je sjajne rezultate, ali oprez izaziva izloženost na tržištu važne globalne sile

Autor: Domagoj Puljizović , 25. veljača 2024. u 09:33
FOTO: REUTERS/Ann Wang

Na krajnji rezultat također je utjecala velika naknada od 3 milijarde dolara odnosno 2,78 milijarde eura od udjela u kineskoj Bank of Communications

Najveća europska banka, HSBC, objavila je skok od gotovo 80 posto u dobiti prije oporezivanja i tako je, potaknuta visokim kamatama u prošloj godini, ona porasla na 30,3 milijarde dolara (odnosno na 28,08 milijardi eura). Do toga je došlo nakon što su središnje banke diljem svijeta podigle kamatne stope u posljednjih 18 mjeseci kako bi pomogle u obuzdavanju rasta cijena.

Prošlog je tjedna konkurentski zajmodavac NatWest objavio najveću godišnju dobit od financijske krize 2007. godine.

Ipak, usporavanje kineskog gospodarstva  dovelo je do toga da dobit HSBC-a ipak nije bila visoka kao što se ranije očekivalo, piše BBC.

Na krajnji rezultat također je utjecala velika naknada od 3 milijarde dolara odnosno 2,78 milijarde eura od udjela u kineskoj Bank of Communications.

HBSC većinu profita ostvaruje u Aziji, posebice u Kini i Hong Kongu. HBSC-ova dobit prije oporezivanja za 2022. iznosila je 17,1 milijardu dolara odnosno 15,85 milijardi eura, a analitičari su očekivali da će skočiti na 34,1 milijardu dolara odnosno na 31,6 milijarde eura prošle godine.

“Rekordna dobit u 2023. omogućila nam je da nagradimo naše dioničare najvišom godišnjom dividendom od 2008.”, rekao je izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn.

Skok dobiti HBSC-a za BBC je komentirala i bankarska analitičarka Frances Coppola.

“Imali su prilično značajan porast onoga što nazivamo neto kamatnom maržom, što je razlika između iznosa koji su naplatili zajmoprimcima i iznosa koji su platili štedišama”, rekla je.

Ulagači su također pozorno pratili izloženost HSBC-a kineskom sektoru nekretnina, koji je zahvaćen krizom od 2020.

Podsjetimo, Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, suočava se s deflacijom što ljude odgovara od potrošnje jer očekuju da će artikli u budućnosti biti jeftiniji.

Prošli je mjesec sud u Hong Kongu naredio likvidaciju dugom opterećenog nekretninskog diva Evergrandea.

“Kinesko gospodarstvo jednostavno ne može ubaciti u brzinu. Ulagači vape za uvođenjem većih gospodarskih potpora”, za BBC je ranije komentirao ekonomist rejting agencije Moody’s Harry Murphy Cruise.

Komentirajte prvi

New Report

Close