Čekanju je došao kraj. Propao je nekretninski gigant, Kina ima veliki problem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2024. u 08:21
FOTO: REUTERS/Aly Song

Sektor nekretnina koči i kineski gospodarski rast, s obzirom na 25 posto udjela u BDP-u, ističe BBC.

Sud u Hong Kongu naložio je likvidaciju prezadužene kineske građevinske kompanije Evergrande, signalizirajući produbljivanje krize na kineskom tržištu nekretnina.

Ni nakon opetovanih sudskih naloga kompanija nije dostavila plan o restrukturiranju dugova i sutkinja Linda Chan zaključila je da je “čekanju došao kraj”.

Sudski postupak pokrenut je na zahtjev Evergrandeovog ulagača Top Shine Globala, koji se u lipnju sudu požalio da Evergrandde nije ispunio ugovornu obavezu o otkupu dionica.

Evergrande je nagomilao više od 300 milijardi dolara duga i utjelovljuje krizu na kineskom tržištu nekretnina, napominje BBC.

Izvršni direktor Evergrandea Shawn Siu smatra odluku „žalosnom”, dodavši da će kompanija nastaviti poslovati u kontinentalnoj Kini.

Hongkonški ogranak neovisan je o poslovanju u kontinentalnoj Kini, naglasio je Siu u priopćenju.

Trenutno nije jasno kako će presuda utjecati na Evergrandeovu izgradnju stanova, ali kriza je odgodila isporuku ključeva brojnim kupcima stanova, ističe BBC.

Peking je pokušavao stišati zabrinutost javnosti zbog stambene krize budući da su građani na društvenim mrežama poput Weiboa izražavali nezadovoljstvo građevinskim kompanijama poput Evergrandea.

Sektor nekretnina koči i kineski gospodarski rast, s obzirom na 25 posto udjela u BDP-u, ističe BBC.

Uoči presude vrhovni kineski sud i hongkonško ministarstvo pravosuđa potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju i provođenju građanskih i trgovačkih presuda.

No, stručnjaci još nisu sigurni hoće li sporazum, koji je stupio na snagu u ponedjeljak, utjecati i na nalog o likvidaciji Evergrandea.

Najveći su vjerovnici Evergrandea zajmodavci u kontinentalnoj Kini, koji imaju tek ograničene pravne mogućnosti za zahtjev za povratom.

Strani vjerovnici mogu pak prijaviti potraživanja na sudovima izvan kontinentalne Kine i neki su odabrali Hong Kong, na čijoj su burzi uvrštene Evergrandeove dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close