Musk srezao cijene Teslinih modela u SAD-u i Europi do 20 posto

Autor: Ana Blašković , 16. siječanj 2023. u 07:00
Elon Musk, čelnik Tesle, sam je nedavno priznao da bi visoke cijene električnih vozila mogle naštetiti prodaji, što daje nadu brojnim kupcima/REUTERS

Američki proizvođač električnih automobila promijenio strategiju nakon podbačaja prodaje.

Američki proizvođač automobila Tesla spustio je cijene svojih električnih vozila u SAD-u i Europi i do 20 posto. Cilj kompanije je da agresivnom politikom diskontiranja privuče kupce i popravi rezultate prodaje nakon što su posljednji rezultati podbacili.

Potez bi mogao imati daleke reperkusije na tržište električnih automobila i, prema nekim analitičarima, zahuktati cjenovni rat s europskim i američkim proizvođačima.

‘Sramotno visoke cijene’
Potez je inicijalno srušio cijenu Teslinih dionica za 4,5 posto pri otvaranju američkog tržišta, a uslijedio je ubrzo nakon upozorenja izvršnog direktora Elona Muska da bi zbog većih kamatnih stopa i moguće recesije mogao spustiti cijene da zadrža rast nauštrb dobiti. Preokret je to strategije koju je kompanija primjenjivala posljednje dvije godine tijekom kojih su naružbe nadmašivale ponudu.

Reuters podsjeća da je Musk prošle godine priznao da su cijene postale “sramotno visoke” i da bi mogle naštetiti prodaji. “Na kraju turbulentne godine s prekidima u opskrbnom lancu, postigli smo djelomičnu normalizaciju inflacije troškova zbog čega smatramo da možemo to olakšanje prenijeti na naše kupce”, rekao je glasnogovornik u prioćenju.

Američke kupce Teslinih vozila obradovat će između 6 i 20-postotni diskont za najprodavanije Model 3 sedan i crossover SUV Model Y, kalkulacija je Reutesa. Osnovna verzija modela Y stoji 52.990 dolara u usporedbi s dosadašnjih 65.990 dolara.

U SAD-u je pojeftinio luksuzni crossover SUV Model X i limuzina Model S. U Njemačkoj su sniženi Model 3 i Model Y u rasponu od jedan do gotovo 17 posto ovisno o opremi, a cijene su niže i u Austriji, Švicarskoj te Francuskoj. Primjerice, za američkog kupca Model Y većeg dometa nova Tesla (zajedno sa subvencijom američke Vlade) dolazi uz izdašnih 31 posto diskonta.

Nova strategija agresivnog rušenja cijena u kombinaciji sa subvencijama mogla bi bitno širem krugu kupaca električne automobile učiniti pristupačnima nego prije. Francuzima, primjerice, Model 3 stoji 44.990 eura, a ubuduće će dobiti i 5000 eura državnih poticaja.

”To bi stvarno trebalo povećati količine za 2023. To je pravi potez”, rekao je u tweetu investitor u Teslu Gary Black, i dalje optimističan oko izgleda tvrtke. Dio ulagača zabrinuo je velikodušni rez cijena zbog straha da će to nagristi marže dok konkurencija jača.

Musk u ofenzivi
”Tesla je izuzetak jer još uvijek ima zabrinjavajuće procjene kada je u pitanju stvarni broj prodanih automobila. No, u konačnici postoje svi ostali dobavljači koji prodaju vraški puno više automobila”, rekao je glavni tržišni analitičar u CMC Markets UK Michael Hewson.

Odluka je ogorčila one ljubitelje Tesle koji su nedavno kupili vozila jer smatraju da su ih sniženja dovela u nepovoljan položaj u odnosu na nove kupce, ali i da njihovi rabljeni automobili posljedično manje vrijede. U Kini, gdje su modeli jeftiniji od 6 do 13,5 posto, vlasnici vozila prosvjedovali su u dostavnim centrima zahtijevajući odštetu.

Na tržištima SAD-a i Kine kompanija prodaje oko 75 posto ukupne proizvodnje, a prodaja raste i u Europi zbog čega Teslina tvornica u Berlinu povećava kapacitete. Prije odluke o oštrom smanjenju cijena zalihe Teslinih električnih vozila u SAD-u bile su u uzlaznoj putanji. Istodobno su padale cijene rabljenih automobila što je dodatno stvaralo pritisak na prilagodbu cijena novih automobila.

Analitičar Wedbusha Dan Ives smatra da bi taj potez mogao povećati globalne narudžbe Teslinih vozila između 12 i 15 posto ove godine što pokazuje da je “Musk u ofenzivi”.

”To je jasan udarac europskim proizvođačima automobila te vodećim američkih tvrtkama (GM-u i Fordu) da Tesla neće biti igrati nježno s ratom cijena električnih vozila koji je u tijeku”. Pogodit će profitne marže, ali sviđa nam se ovaj strateški poker potez Muska i Tesle”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close