Milijarderi Musk i Buffett ne žele otkriti koliko novca doniraju političarima

Autor: Tomislav Pili , 12. listopad 2022. u 07:00
Prvi čovjek Tesle Elon Musk najbogatiji je čovjek svijeta, sa 210 milijardi dolara/Reuters

Objavljeni podaci o transparentnosti 500 najvećih američkih kompanija.

Veza između američke politike i tamošnjeg krupnog kapitala odavna je poznata, a najnoviji podaci pokazuju kako najbogatiji ljudi, ne samo SAD-a nego i svijeta, ne žele otkriti koliko doniraju političarima.

Kako prenosi Financial Times, 35 kompanija iz sastava burzovnog indeksa S&P 500 nije otkrilo koliko su donirale političkim strankama, pokazuje izvješće neprofitne organizacije Centar za političku odgovornost.

Mala, ali bitna skupina
S obzirom da se taj indeks sastoji od 500 najvećih američkih kompanija, na prvi pogled čini se kako tek šačica kompanija ne postupa transparentno kada je su u pitanju donacije političarima. Međutim, u toj šačici kompanija nalaze se i neke vrlo krupne ribe.

To prije svega važi za Berkshire Hathaway, holding kompanije u vlasništvu investicijskog maga Warrena Buffetta.

Njegovu imovinu Bloomberg procjenjuje na 93,4 milijarde dolara po čemu je trenutno 6. najbogatiji čovjek na svijetu. No, u toj skupini je i Tesla koju predvodi Elon Musk, najbogatiji čovjek svijeta s bogatstvom od 210 milijardi dolara.

Valja spomenuti i burzovnog operatera CME koji je nakon napada Trumpovih pristaša na Capitol u siječnju 2021. objavio kako privremeno suspendira financiranje političkih stranaka. Prema podacima Centra za odgovornu politiku, CME je tijekom ove godine izdvojio 611.000 dolara za političke donacije.

Ovi podaci sada su iznimno aktualni jer se procjenjuje da će kampanje za skorašnje izbore za Kongres biti najskuplje u povijesti. S druge strane, više od 380 kompanija iz sastava S&P-a 500 otkrilo je u potpunosti ili barem djelomično podatke o financiranju stranaka, što je rekordno visok broj.

Koliko ima korporativnog novca u američkoj politici postalo je važno pitanje nakon 2010. i čuvene presude Vrhovnog suda kojom je inicijativa Citizen United izvojevala pobjedu nad Saveznom izbornom komisijom.

Presudom su ukinute restrikcije u financiranju političkih kampanja od strane kompanija i bogatih pojedinaca čime je “krupni kapital” dobio još više političkog utjecaja u SAD-u. Međutim, financiranje političkih opcija, posebice ako imaju kontroverzne stavove, kompanijama donosi i reputacijski rizik čega su postali svjesni dioničari.

Upravo zbog pritiska investitora stotine kompanija objavljuje podatke o financiranju, iako nisu zakonski obvezne to činiti. To se prakticira i u slučaju financiranja neprofitnih udruga s političkim motivima koje nisu obvezne otkriti izvore financiranja.

Ulijevanje milijardi dolara
Dionačarske brige postale su još veće nakon što dio republikanskih zastupnika nije želio priznati izbornu pobjedu Joea Bidena. Mnoštvo kompanija prestalo je financirati političare nakon napada na Capitol, no ubrzo su nastavili sa starom praksom.

Korporacije nastavljaju ulijevati milijarde dolara u stranačke blagajne širom zemlje, uz malo transparentnosti, a time i odgovornosti”, komentirala je za FT Allison Lee, nekadašnja dužnosnica Komisije za burze i vrijednosnice.

Međutim, u primjerima Buffettove u Muskove kompanije dioničari se ne zamaraju mnogo tiom stvarima. Berkshire Hathaway suočio se 2017. s prijedlogom dioničara na skupštini da počne objavljivati više podataka o financiranju političkih opcija. Međutim, prijedlog je dobio samo 11 posto podrške dioničara.

U Teslinom slučaju, za prijedlog o javnoj objavi podataka koliko kompanija troši na lobiranje u vezi klimatskih promjena glsalo je samo 35 posto dioničara. Berkshire Hathaway, Tesla i CME ostali su nedostupni za komentar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close